Європарламент: Резолюцію про відмову від патентів на вакцину проти коронавірусу схвалено

12:23, 10.06.2021
Європарламент:  Резолюцію про відмову від патентів на вакцину проти коронавірусу схвалено

Відмова від патентів на вакцину проти коронавірусу - крок рішучий, але чи виправданий?..

Депутати Європарламенту вимагають тимчасово скасувати патенти на вакцини від коронавірусу, щоби розширити глобальне виробництво препаратів та доступ до них.

 

Як інформує УМ, про це 10 червня повідомили в пресслужбі ЄП, посилаючись на ухвалену резолюцію.

 

«Щоби прискорити глобальне впровадження вакцини, депутати Європарламенту вимагають тимчасового скасування захисту прав інтелектуальної власності на вакцини проти COVID-19», — зазначили у відомстві.

 

Як зазначається, документ схвалили 355 депутатів, 263 виступили проти і 71 утримався.

 

На думку депутатів Європарламенту, добровільне ліцензування (коли розробник вакцини вирішує, кому і на яких умовах може бути виданий патент, щоб дозволити виробництво), передача технологій країнам, в яких є галузі виробництва вакцин, є найбільш важливим способом масштабування і прискорення глобального розвитку виробництва препаратів.

 

Також у Європарламенті закликали ЄС «швидко усунути експортні барʼєри і замінити свій власний механізм видачі дозволів на експорт, який відповідає вимогам прозорості», а США і Велику Британію — «негайно скасувати заборону на експорт вакцин і сировини».

 

Окремо європарламентарі згадали про виробництво вакцин в Африці, оскільки туди відправили лише 0,3 відсотка доз вакцини з виготовлених 1,6 мільярда.

 

До того ж депутати Європарламенту вимагають повного розкриття інформації про майбутні угоди щодо попередніх закупівель, особливо щодо вакцин нового покоління, і щоб ці контракти включали в себе вимоги прозорості для постачальників.

 

Нагадаємо, що 5 травня адміністрація президента США Джо Байдена підтримала відмову від захисту інтелектуальної власності для вакцин проти COVID-19. Рішення було ухвалено на тлі зростання кількості хворих на коронавірус у світі.

 

Гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреєсус теж виступив за відмову.

 

Водночас глава Європейської ради Шарль Мішель заявив, що ЄС готовий говорити про призупинення дії патентів задля збільшення виробництва, але це рішення, на його думку, не стане «магічною пігулкою».

 

Гендиректор Pfizer Альберт Бурла, реагуючи на ініціативу адміністрації Байдена підтримати відмову від патентів на вакцини, заявив, що бідні країни відмовлялися закуповувати вакцину компанії. Хоча, за його словами, для країн із середнім рівнем доходу вакцина коштувала вдвічі дешевше, ніж для багатих, а країнам з низьким рівнем доходу її пропонували за собівартістю.

 

Папа Римський Франциск також підтримав ідею відмови компаній-розробників вакцин проти коронавірусу від патентів на препарати.