Спокуси від хранителів спадщини: День музеїв у Києві продовжиться до суботи

19.05.2021
Спокуси від хранителів спадщини: День музеїв у Києві продовжиться до суботи

Національний музей історії України та Національний заповідник «Софія Київська» організовували міжмузейний квест «Хранителі історії».

У рамках щорічної мистецької акції «Ніч музеїв», приуроченої до Міжнародного дня музеїв, що святкується у всьому світі 18 травня, можна кілька днів поспіль потрапляти на особливі події.

 

Музеї Києва радо чекають усіх охочих — хто у день свята, а окремі заклади перенесли спеціальні заходи на вихідний, 22 травня. Вхід переважно безкоштовний.

 

З огляду на карантинні вимоги діють уже відомі за понад рік правила обережного перебування в людних місцях.


Національний художній музей України пропонує розпочати святкування 22 травня об 11.00 з огляду постійної експозиції, де роботи, зокрема, Олександра Мурашка, Івана Труша, Алли Горської, та тимчасових виставкових проєктів «Дисципліноване бачення» Лади Наконечної й «Олег Соколов: колір, музика, слово».

 

 

Паралельно буде проходити дитячий квест музейною експозицією. Усіх, хто шукає пригод, запрошують до адміністративної стійки в холі, де чекатимуть роздруковані QR-коди, що ведуть до запитань квесту.


Екскурсії в проміжку з 16 до 20 години — за попереднім записом. «Українське мистецтво від Київської Русі до XIX століття» — проводитиме старша наукова співробітниця відділу науково-просвітницької роботи NAMU Катерина Мілюкова.

 

Екскурсію «Модернізм в Україні» представить її колега Ольга Галян. Художниця, авторка виставкового проєкту Лада Наконечна проведе екскурсію під назвою «Дисципліноване бачення».

 

Кураторську екскурсію виставкою «Олег Соколов: колір, музика, слово» представить старша наукова співробітниця відділу мистецтва ХХ—ХХІ століть Ганна Алієва.


Щасливчикам у Музей Ханенків уже 18 травня, зокрема, вільно доступний «секретний» дворик з мозаїками, а також виставка «Спокуси Ієроніма Босха Другого. Дослідження та реставрація».


У сусідньому Національному музеї «Київська картинна галерея» цей день розпочинався з екскурсії виставкою «Від сутінок до світання».

 

Паралельно проводилася інтерактивна гра «Хто такі Терещенки» для дітей молодшого віку, а потім екскурсія для підлітків. А ще для дорослих — лекція «Країни. Музеї. Колекції» та екскурсія художниці Ольги Петрової виставкою «Венеція. Карнавал. Фелліні».


Національний музей історії України та Національний заповідник «Софія Київська» організовували міжмузейний квест «Хранителі історії».

 

Метою учасників стало уявне повернення втрачених артефактів. Для цього відвідали шість локацій, побували в пам’ятних історичних місцях Києва, побачили його найкрасивіші краєвиди. Починалася ця захоплива пригода біля музею «Золоті ворота».

 

 

Ангеліна ВЕЛИКА