Тест візиту Блінкена для Офісу Зеленського вказує на негативний результат

12:55, 12.05.2021
Тест візиту Блінкена для Офісу Зеленського  вказує на негативний результат

Блінкен у Києві - Зеленський у "совку"

Україну  6 травня вперше  відвідав  високопоставлений представник адміністрації президента США Джо Байдена – держсекретар Ентоні Блінкен.

 

Однак,  певних  цілей Офісу Зеленського у переговорах з американцямитак і не вдалося досягти.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у доповіді Українського інституту майбутнього щодо сценаріїв розвитку українсько-американських відносин.

 

Згідно з оцінкою експертів, графік візиту, Блінкена і пресконференція після переговорів із президентом Володимиром Зеленським, дозволяють стверджувати, що для української сторони результати, найімовірніше, негативні.

 

На думку УІМ, це прослідковувалося у тому, що Зеленський вийшовши до журналістів, був явно розгубленим, тоді як американці, навпаки, демонстрували впевненість.

 

Також було помітно, що з приводу українських питань більше конкретики звучало з уст американського високопосадовця.

 

«Президент України губився в словах, намагався обмежитися загальними фразами і ухилявся від прямих запитань журналістів (як, наприклад, щодо НАК "Нафтогаз").

 

На цьому тлі симптоматично виглядала фраза Зеленського про те, що американські колеги прекрасно інформовані про ситуацію в Україні, і цей факт є як плюсом, так і мінусом», – повідомили експерти.

 

В УІМ проаналізували результати зустрічі й виділили ті цілі, які Офісу президенту не вдалося досягнути після зустрічі з американськими колегами.

 

Йдеться, зокрема, про те, що ОП не вдалося вийти із «зони токсичності», адже дії української влади є незрозумілими і нелогічними з точки зору США.

 

«До того ж для Вашингтона критично важливим є збереження контролю над процесами в НАБУ, САП, НАЗК і в процесі судової реформи. Зміна керівників у державних корпораціях так само викликала негативну реакцію. Оточення президента Зеленського на цьому етапі не створило про себе враження єдиної передбачуваної команди», – повідомляють експерти.

 

Водночас, на думку фахівців УІМ, єдиним плюсом«на тлі»зустрічі, можна вважати новину  про перенесення прем'єри фільму-розслідування Bellingcat на кінець літа-осінь 2021 року.

 

Офісу Зеленського лише частково вдалося збільшити підтримку з боку США і отримати так звану «парасольку безпеки».

 

«Ентоні Блінкен підтвердив намір Сполучених Штатів і далі підтримувати Україну. Політична «парасолька безпеки» є. Але це, швидше, не заслуга офіційного Києва, а частина політики США щодо стримування Російської Федерації», – переконані експерти.

 

Однак вони наголошують, що з точки зору військової допомоги, то провалів в обсягах не буде, а навіть можна очікувати поступове  збільшення масштабів співробітництва.

 

Не вдалося Україні отримати і підтримку у спробі сформувати новий баланс сил в економіці.

 

Під час конференції представники американської делегації не приховували свого роздратування кадровою політикою української влади і темпами антикорупційної  та  судової реформ. 

 

Але Офісу президента вдалося частково залучити Вашингтон в переговорні майданчики з українських питань.

 

Відомо, що Блінкен погодився з можливістю участі США в «Кримській платформі».

 

«Однак стиль відповіді, дипломатичний відхід від теми особистої зустрічі Зеленського і Байдена (відсилання до проблеми COVID-19) і нечітке формулювання ступеня участі, говорять про те, що це, швидше, попередня обіцянка, ніж гарантія. У питаннях Донбасу та загрози з боку РФ пролунав сигнал, що США і далі підтримуватимуть Україну, але поки в межах існуючих форматів. І не мають наміру входити через українські події в силове протистояння з РФ», – зазначили експерти.

 

Нагадаємо, що держсекретар США Ентоні Блінкен перебував з візитом в Україні 6-7 травня.

 

У  МЗС України повідомили, що посилення взаємодії між Україною та США як демократичними союзниками в регіоні Центральної Європи та Чорного моря значною мірою сприяє безпеці та процвітанню обох держав та євроатлантичного регіону в цілому.