Лукашенко наділив Радбез владою у разі своєї загибелі

15:43, 09.05.2021
Лукашенко наділив Радбез владою у разі своєї загибелі

Лукашенко підписав неконституційний декрет у день Перемоги над нацизмом.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав декрет «Про захист суверенітету і конституційного ладу», в якому розписаний механізм управління країною на випадок його загибелі.

 

Як інформує Україна молода, про це інформує офіційний Мінськ.

 

Зазначається, що відповідний декрет вже набув чинності, хоча він не відповідає основному закону - конституції Білорусі.

 

«Документом передбачається, що в разі загибелі голови держави внаслідок замаху, здійснення акту тероризму, зовнішньої агресії, інших насильницьких дій всі державні органи та їхні посадові особи діють, відповідно до рішень Ради безпеки, на засіданнях якої головує прем’єр-міністр. При цьому на території країни негайно вводиться надзвичайний або воєнний стан», – повідомила пресслужба Лукашенка.

 

Також у декреті сказано, що рішення про проведення нових виборів буде ухвалювати Рада безпеки.

 

Зауважимо, що згідно з конституцією Білорусі, в разі смерті або недієздатності президента його обов’язки виконує прем’єр, про Раду безпеки в цьому контексті основний закон не згадує.

 

Країни Заходу і Україна не визнають легітимними президентські вибори, що пройшли в Білорусі в минулому році, згідно з офіційними підсумками яких Лукашенко нібито був обраний на шостий термін. Після виборів влада придушувала масові акції протесту в Білорусі.

 

Лукашенко звинувачує опозицію і незалежних експертів у спробах замаху на нього і його сина