Благодатний вогонь для ПЦУ доставлять на Великдень звичайним авіарейсом

22:12, 01.05.2021
Благодатний вогонь для ПЦУ доставлять на Великдень звичайним авіарейсом

Православна церква України отримає Благодатний вогонь з Єрусалиму на Великдень. Святе Світло доставлять звичайним авіарейсом до Києва і привезуть до Михайлівського Золотоверхого собору в неділю о 10.00 ранку.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував речник ПЦУ, архієпископ Чернігівський та Ніжинський Євстратій Зоря у суботу ввечері.

 

За його словами, церква шанує Святе Світло як видимий знак благословення від Гробу Господнього. Водночас він зауважив, що сутність і значення Великодня не можуть і не повинні зосереджуватися на привезенні та поширенні Святого Світла.

 

«Тим більше дещо блюзнірське є у намаганнях до Святого Світла прив‘язати визнання або заперечення дії благодаті Божої в Церкві - так, ніби Православ‘я є «релігією вогнепоклонників», - наголосив Євстратій Зоря.

 

Архієпископ нагадав, що звичай привозити Святе Світло у ніч Великодня – новий, і він виник нещодавно, лише після поширення авіаперельотів. У давнину ж такого звичаю не існувало - у часи середньовіччя деякі паломники вже через багато місяців після Пасхи доставляли в наші краї Святе Світло.

 

«Привезення до Михайлівського Золотоверхого собору Києва Святого Світла очікується приблизно о 10 годині ранку 2 травня, завдяки звичайному авіарейсу», - наголосив речник ПЦУ.

 

І додав, що немає жодної вагомої потреби витрачати шалені кошти на чартерні рейси, особливо в час пандемії, аби лише на кілька годин раніше привезти Святе Світло.

 

Водночас, предстоятель ПЦУ Епіфаній раніше казав про це в інтерв’ю Радіо Свобода, передає «УМ».

 

«Ми не будемо замовляти чартерного літака. Але, як в минулому році, так і в цьому році ті компанії, які будуть звершувати якісь перельоти в цей час, - це можуть бути технічні якісь, - і вони пообіцяли, що в цьому році також доставлять нам Святе світло, Благодатний вогонь, як ми називаємо. Можливо, не в той час, коли ми бажали, - ввечері, відразу за декілька годин (після сходження Благодатного вогню у храмі Гроба Господнього - ред.). Це може бути і вранці вже в неділю, але обов’язково ми це світло отримаємо і розповсюдимо по Україні», – сказав митрополит Київський і всієї України.

 

Тоді як РПЦ в Україні традиційно організувала чартерний рейс для доставки Благодатного вогню з Єрусалиму і вже в суботу ввечері російський митрополит Антоній привіз його до Києва.

 

Як повідомляла «УМ», у 2020 році ПЦУ отримала Благодатний вогонь безкоштовно за сприяння авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» та посольства України в Ізраїлі.

 

Літак МАУ, який привіз вогонь, виконував рейс Київ – Шанхай – Тель-Авіа – Київ та доправляв гуманітарний вантаж медичного призначення з Китаю до Ізраїлю.

 

Тоді керівництво ПЦУ вирішило не витрачати гроші на чартер, що доставити Благодатний вогонь якнайшвидше (чартери для цих цілей регулярно організовує РПЦ в Україні), а навпаки, на ці кошти вирішили закупити медичне обладнання для дітей і засоби захисту для лікарів.