Термінове засідання Вишеградської групи через РФ скликає прем’єр Польщі

10:26, 26.04.2021
Термінове засідання Вишеградської групи через РФ скликає прем’єр Польщі

Засідання глав урядів Вишеградської четвірки позачергово відбудеться через РФ

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скликає термінове засідання глав урядів Вишеградської четвірки через поведінку Росії.

 

Як інформує УМ, про це у Twitter написав заступник глави МЗС Польщі Шимон Шинковський вель Сенк.

 

«У рамках польського головування у Вишеградській четвірці  прем'єр-міністр Матеуш Моравецький сьогодні скликає о 12.00 термінове засідання у форматі відеоконференції прем'єр-міністрів Вишеграду.

 

Зустріч буде присвячена російським актам саботажу в Чехії, ескалації ситуації в Україні та Білорусі та співпраці Вишеградської четвірки у зміцненні безпеки в регіоні"»- написав він.

 

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

 

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

 

Чехія вирішила зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві, що означає висилку ще близько 70 співробітників російського диппредставництва.

 

Як повідомляла "УМ", міністр оборони Швеції Петер Хультквіст має сумніви, що Росія справді відводить війська від кордонів України. На його думку, заявлене повернення в пункти постійної дислокації є димовою завісою Москви.