Тупицького та Касмініна відстоюють «Європейська солідарність» і «Батьківщина»

13:09, 09.04.2021
Тупицького та Касмініна відстоюють «Європейська солідарність» і  «Батьківщина»

голова КСУ Тупицький: останнє слово за нами

Дві парламентські партії ЄС та «Батьківіщина» оскаржують звільнення суддів Тупицького й Касмініна із КСУ.


27 березня опублікували указ Зеленського про скасування указу про призначення Тупицького  і Касмініна суддями КСУ.


8 квітня в Конституційний Суд України надійшло подання від 49 нардепів із "Європейської солідарності" та "Батьківщини", у якому оскаржують указ президента Володимира Зеленського про скасування указів про призначення Олександра Тупицького і Олександра Касмініна на посади суддів КСУ.


Підписанти подання заявили, що указ Зеленського є неконституційним і "юридично шкідливим для подальшого існування правової системи України".


"Президент України, фактично порушуючи фундаментальний конституційний принцип презумпції невинуватості, свавільно і на власний розсуд поставив під сумнів можливість виконувати свої повноваження Тупицьким і Касмініним, а також у неконституційний спосіб, із перевищенням своїх повноважень, скасував укази про їхнє призначення, чим порушив гарантії діяльності єдиного органу конституційної юрисдикції – Конституційного Суду України", – ідеться в документі.


Нардепи також оскаржили ще два укази Зеленського, якими він спершу у грудні минулого року усунув Тупицького з посади голови КСУ на два місяці, а потім продовжив усунення ще на місяць.


Серед підписантіввід  «Європейської солідарності» – Артур Герасимов, Ірина Геращенко, Ірина Фріз, Олексій Гончаренко, Яна Зінкевич тощо.Від ВО «Батьківщина» - лідерка  партії Юлія Тимошенко, її колеги по фракції Сергій Власенко, Іван Крулько, Альона Шкрум.

 
У "Європейській солідарності" згодом пояснили, чому зробили це подання. За словами нардепів, у них є багато претензій до КСУ, але "в політичній боротьбі з окремими особами не можна руйнувати цілі інституції і знищувати засади демократичної держави".


"Такі укази відкривають скриньку Пандори для звільнення в подальшому будь-яких неугодних владі громадян без суду і слідства, що не має взагалі нічого спільного із гарантуванням прав і свобод людини", – заявив нардеп від ЄС і один із підписантів Сергій Алексєєв.