Безпекова ситуацію в Україні є пріоритетом для НАТО

14:38, 02.04.2021
Безпекова ситуацію в Україні є пріоритетом для НАТО

НАТО іта Євросоюз - партнери України

 

На термінової зустрічі послів країн-членів НАТО, що відбулася 1 квітня в Брюсселі – представник НАТО заявив, що Москва підриває мирні зусилля на сході України.

 

Як повідомляє УМ, під час зустрічі, союзники поділились занепокоєнням стосовно нещодавньої масштабної військової діяльності Росії всередині та навколо України. Союзників також непокоять порушення Росією режиму припинення вогню від липня 2020 року, що призвело до загибелі чотирьох українських солдатів минулого тижня.

 

На тлі повідомлень про нарощування Росією війська на кордоні з Україною, в ЄС висловили стурбованість через нову кампанію з призову до російських зброних сил в Криму. Верховний представник ЄС у закордонних справах Жозеп Боррель назвав такії дії «ще одним порушенням міжнародного права».

 

«1 квітня Російська Федерація розпочала ще одну кампанію з призову в незаконно анексованій Автономній Республіці Крим і місті Севастополі, щоб залучити мешканців півострова до збройних сил Російської Федерації», - йдеться в заяві.

 

«Російська Федерація зобов'язана в рамках міжнародного права забезпечити захист прав людини на півострові», - додав Боррель. Він наголосив, що ЄС не визнають незаконної анексії Криму та Севастополя.

 

Загалом, упродовж цього тижня від посадовців США лунали заяви про занепокоєння ескалацією агресії на сході України.