В Одесі планують створити новий музей пам'яті жертв Голокосту

14:52, 29.03.2021
В Одесі планують створити новий музей пам'яті жертв Голокосту

Кошторисна вартість будівництва близько 20 мільйонів гривень.

Прохоровський сквер в Олесі планують впорядкувати, а на його території створити музей пам'яті жертв Голокосту і перенести сюди музей Голокосту з вулиці Малої Арнаутської.
 
 
Прохоровський сквер в Одесі зберігає сумну історію, саме звідси у вересні 1941 року викрадали євреїв «дорогою смерті».

 

Як інформує УМ, про це повідомля офіційний сайт міста Одеса.

 

Він має важливе історичне і культурне значення, оскільки на його території знаходяться меморіальний комплекс пам'яті жертв Голокосту (творіння Зураба Церетелі), монумент пам'яті «Дорога смерті», а також Алея Праведників Світу.

 

Сквер планують впорядкувати, а на його території створити музей пам'яті жертв Голокосту і перенести сюди музей Голокосту з вул. Малої Арнаутської.

 

Замовником проектування і проведення реконструкції нежитлової будівлі для створення музею пам'яті жертв Голокосту за адресою: Прохоровський сквер, 1/1 і благоустрою Прохоровського скверу призначено Комунальне підприємство «Міське капітальне будівництво».

 

Попри те, що замовника вже визначили, бюджету на їх фінансування поки ще не знайшли. Це найімовірніше, будуть кошти, виділені з бюджету міста або ж оплачені громадськими організаціями.

 

Раніше ми повідомили, що майбутній музей планується інтерактивним, з великою кількістю експозицій і експонатів. Кошторисна вартість будівництва близько 20 мільйонів гривень.

 

Відповідний проект рішення був прийнятий на засіданні Виконавчого комітету Одеської міськради 25 березня 2021 року.

 

«Одеса продовжує демонструвати своє ставлення до історії, в тому числі її трагічних сторінок. Нам необхідно їх увічнити, щоб у майбутньому такі трагедії не повторювалися, тому створення музею пам'яті жертв Голокосту в Прохоровському сквері важливо і необхідно. Переговори з цього питання ведуться давно. Були пропозиції від громадських організацій профінансувати ці роботи. Поки що гарантованого джерела фінансування у нас немає. Знайдуться позабюджетні кошти - буде дуже добре, і ми будемо вдячні. Ні - будемо вишукувати кошти, в тому числі в бюджеті міста. Дорогу здолає той, хто йде, тому, головне, почати йти. Ми прийшли до того, що визначимо замовника проектування, побудуємо, а далі всю життєдіяльність музею будуть вести громадські організації. У місті є діючий музей Голокосту, але ми перенесемо його в нове приміщення в Прохоровському сквері. Це повинен бути музей з сучасними технологіями і інтерактивними можливостями», - прокоментував прийнятий проект рішення Геннадій Труханов.

 

Як повідомляла УМ, відомі діячі мистецтва, учені, громадські активісти звернулися до мера Кличка і Київради з відкритим листом, в якому закликають не підтримувати російський проєкт меморіалу Бабин Яр і не передавати йому землю в користування.

 

На думку підписантів, є підстави «вважати, що цей приватний російський проєкт є черговою спецоперацією гібридної війни».