ДБР викликало депутатів на допит через порушення під час голосування за Шкарлета

15:39, 03.03.2021
ДБР викликало депутатів на допит через порушення під час голосування за Шкарлета

Депутати мають відвідати допит у якості свідків.

Державне бюро розслідувань надіслало повістки з викликом на допит у справі про неперсональне голосування під час призначення Сергія Шкарлета міністром освіти та науки.

 

Як інформує УМ, про це на своєму Telegram-каналі повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк.

 

Так, на допит викликали Інну Совсун, Ольгу Стефанишину, Наталію Піпу та Ярослава Железняка. Депутатів викликають на підставі заяви Інни Совсун. Усіх чотверо мають відвідати допит у якості свідків.

 

Нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк запевнив виданню "Суспільне", що неодмінно прийде на допит до ДБР, куди його викликали як свідка у справі щодо голосування за Шкарлета.

 

Депутат наголосив, що він розповість все про кнопкодавство та передасть додаткові матеріали. Зокрема, він скаже, хто саме має відповідне відео, яке зафіксувало кнопкодавство.

 

У листі ДБР зазначено, що вони проводять розслідування за статтею "зловживання владою або службовим становищем" на підставі заяви депутатки Інни Совсун. У відомстві зазначають, що, на думку нардепки, рішення про призначення Шкарлета ухвалене з грубими технічними порушеннями.

 

А Наталія Піпа повідомила про це у фейсбуці. "Мене викликають завтра в ДБР. У справі про кнопкодавство по Шкарлету. У якості свідка", – написала вона.

 

Нагадаємо, Сергія Шкарлета призначили міністром освіти та науки 17 грудня. Голоси для цього ледве знайшли, система «Рада» показала мінімальну необхідну кількість — 226. Навіть мінус один голос і все — рішення ухвалити би не вдалося.

 

Ще 19 грудня, у день голосування, депутатка від «Голосу» Інна Совсун опублікувала табло системи «Рада» під час голосування за кандидатуру Шкарлета, на якому видно, що 8 депутатів ОПЗЖ проголосували «за». Однак проголосувати депутат може лише особисто і тільки він сам може використовувати картку для голосування.

 

«На наступному фото цей же сектор ОПЗЖ крупним планом. Саме так, там порожні місця», — наголошує депутатка.

 

Також Совсун зазначила, що серед тих, хто підтримав кандидатуру Шкарлета, є депутат від «Опозиційної платформи — За життя» Григорій Суркіс. Проте його в Раді не було 17 грудня.

 

Зрештою через можливе неперсональне голосування Григорієм Суркісом в Офісі генерального прокурора відкрили кримінальне провадження.