Техас оголошено зоною стихійного лиха через незвичні морози

09:56, 21.02.2021
Техас оголошено зоною стихійного лиха через незвичні морози

Жителі Техасу зіткнулися з рекордно низькими температурами.

Президент США Джо Байден оголосив штат Техас зоною лиха внаслідок рекордних низьких температур, через що мільйони людей залишилися без електрики і води.

 

Наразі у низці зазвичай «теплих» штатів США зафіксували вже понад 70 летальних випадків, пов'язаних з негодою. Аномальні морози охопили Техас, Оклахому та сусідні штати, залишивши мільйони людей без світла та питної води.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться на сайті Білого дому в неділю.

 

Рішення президента дозволяє виділити з федерального бюджету Сполучених Штатів кошти на допомогу жителям 77 округів. Зокрема, вони можуть бути спрямовані на тимчасове розміщення людей і ремонт житла, недорогі позики для покриття незастрахованих майнових втрат та інші програми, що мають на меті допомогти громадянам та власникам бізнесу оговтатися від наслідків катастрофи.

 

Повну оцінку нанесених збитків у штаті буде проведено пізніше.

 

 

Зауважимо, що жителі Техасу зіткнулися з рекордно низькими температурами, а сніг та ожеледиця зробили дороги непрохідними, оператор електромереж штату втратив контроль над електропостачанням, залишивши мільйони людей без доступу до електроенергії на кілька днів. Крім того, у Техасі через морози постраждали й водогони, через що багато жителів штату залишилися без води.

 

Цього тижня у штаті було зафіксовано найнижчу за 30 років температуру – мороз місцями сягав мінус 18 градусів за Цельсієм, це аномальні показники для цього теплого регіону.

 

Низку летальних випадків також пов'язують із отруєнням чадним газом та авіакатастрофами на обледенілих дорогах. 

 

Кейт Браун, губенаторка штату Орегон, де цього тижня зафіксували найстрашнішу за останні 40 років крижану бурю, наказала нацгвардійцям обійти усі помешкання деяких районів, аби перевірити добробут мешканців. 

 

На тлі негоди сенатор Техасу Тед Круз вирушив на відпочинок до спекотної Мексики. Під його будинком одразу зібралися розгнівані протестувальники. Під тиском протестів, сенатор таки повернувся додому. Поїздку виправдовував тим, що запланував її заздалегідь і не скасував заради родини. Згодом Круз визнав, що мандрівка була помилкою.

 

Зауважимо, що для місцевих мешканців ситуація, що склалася, - це справжня катастрофа. Адже у зазвичай спекотному штаті температура опустилась до мінусових позначок. Люди стоять у чергах до газозаправних станцій зі своїми балонами, щоб бодай якось обігріти помешкання. Оптові ціни на електроенергію у Техасі злетіли від 50 доларів за мегават-годину до 9 тисяч доларів.