Коронавірус на Прикарпатті: розгортають тимчасовий госпіталь

15:49, 17.02.2021
Коронавірус на Прикарпатті: розгортають тимчасовий госпіталь

Прикарпаття вже більш ніж 2 тижні лідирує за кількістю нових хворих на COVID-19

17 лютого Івано-Франківська область повідомила про 646 нових випадків зараження коронавірусом. Це найвищий добовий приріст захворюваності по Україні.

 

Прикарпаття вже більш ніж 2 тижні лідирує за кількістю нових хворих на COVID-19. Ситуація критична й у лікарнях обласного центру.

 

Через високий ріст захворювання на коронавірус розробили нові маршрути для госпіталізації хворих і розгортають тимчасовий госпіталь, повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в Івано-Франківську під час засідання обласної комісії ТЕБ і НС.

 

 

«Спалах коронавірусної хвороби по області йде нерівномірно. Десь збільшується, десь відбувається легше. Певні лікарні у нас заповнюються на 100% досить швидко. Тому ми відпрацювали нові маршрути пацієнтів, які будуть діяти на території області. Прохання – відноситись до запропонованої госпіталізації більш лояльно. Оскільки екстрена меддопомога буде везти пацієнтів не до тих медзакладів, які найближче, а до тих, які можуть врятувати життя», - повідомив Ляшко.

 

Нові лікарні пропонуватимуть включити у перелік тих, які надаватимуть допомогу для хворих на коронавірус.

 

«Також ми приймемо рішення про розгортання додаткового тимчасового госпіталю, який був створений у 2020 році на базі ДСНС», - додав головний санлікар.

 

За його словами, на комісії ТЕБ і НС має бути визначена точка розгортання госпіталю. Це буде або розгорнутий модуль, або передача укомплектування, яке є у шпиталі, для посилення матеріально-технічної бази.

 

Ляшко вважає, що на Прикарпатті ситуація із захворюванням на коронавірус є майже критичною. При цьому найбільше лякає не лише ріст захворювання, але й кількість хворих, яких госпіталізують.

 

«Госпіталізують тяжких хворих. Тяжкі хворі вимагають довшої тривалості перебування в лікарні, в інтенсивній терапії або на кисневій терапії. Це призводить до того, що кількість підготовлених ліжок постійно заповнюється», - зауважив Ляшко.

 

Він наголосив, що система охорони здоров’я не безрозмірна і має свою межу. Посадовець закликав дотримуватись усіх протиепідемічних норм і лояльно віднестись до нових маршрутів пацієнтів.

 

На Прикарпатті до кінця цього тижня додатково розгортають 600 ліжко-місць для хворих на COVID-19.

 

За його словами, з цих 600 ліжко-місць 250 вже мають підключення для кисневої терапії, оскільки Івано-Франківська область нещодавно придбала 115 кисневих концентраторів і передасть їх до визначених медзакладів.

 

Віктор Ляшко зазначив, що до переліку лікарень, які приймають хворих на COVID-19, вводять три нові медзаклади Прикарпаття та повністю переформатовують багатопрофільну Богородчанську ЦРЛ під медзаклад для хворих на коронавірусну хворобу. Саме до Богородчанської ЦРЛ направлять госпіталь ДСНС, в якому є щонайменше 120 кисневих концентраторів, що дасть змогу збільшити кількість нових ліжко-місць з киснем до 370.

 

Також на Прикарпатті вже беруться за підрахунок коштів, які потрібні для покращення матеріально-технічної бази нових ліжок для хворих на коронавірус. Додатково буде розглянуто забезпечення їх медикаментами.

 

Наразі в області хворих на коронавірус приймають 26 медзакладів.

 

Водночас, міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, відкриваючи в Івано-Франківську засідання обласної комісії ТЕБ і НС через відеозв’язок.

 

«В Івано-Франківській області дуже напружена ситуація із захворюванням на коронавірус. Ріст захворювання проти попередньої доби складає 28,8%. Завантаженість лікарень – під 100%. Безпосередньо бачимо завантаженість ліжок у реанімаційних відділеннях. Бачимо, що вже не вистачає кисню. Наприклад, у Лисецькій ЦРЛ Тисменицького району», - зазначив Степанов.

 

На його переконання, для врегулювання ситуації необхідно терміново запровадити епідеміологічні обмеження і розгорнути додаткові ліжка в медзакладах і забезпечити їх киснем.

 

Наразі в області пацієнтів із коронавірусом приймають 26 медзакладів.

 

Як повідомляла УМ, у лікарні Івано-Франківська пацієнти лежать в коридорах