Рада посилила відповідальність за керування авто п'яним

14:14, 16.02.2021
Рада посилила відповідальність за керування авто п'яним

У 2020 році українці 129 340 разів сідали за кермо у нетверезому стані.

Верховна Рада 16 лютого підтримала законопроєкт, відповідно до якого посилюється відповідальность за керування авто у нетверезому стані. Також, відповідно до документу, розширюються повноваження поліції.

 

Мовиться про проєкт закону №2695. Він передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення відповідальності за окремі порушення безпеки дорожнього руху. Цей документ Рада отримала ще 27 грудня 2019 року.

 

Як інформує УМ, "за" проголосували 325 парламентарів. Проти були лише 3 нардепи. Водночас утрималися 19 і не голосували 26 осіб.

 

Як розповів нещодавно заступник очільника МВС Антон Геращенко у ефірі одного з українських телеканалів, зараз є досить великий штраф – 10 200 гривень, за повторне порушення – 20 400 гривень.

 

"Але це не зупиняє негідників, вони знову і знову сідають за кермо в нетверезому стані. Ми запропонували в законопроєкті, щоб за повторність був адміністративний арешт, суддя зможе взяти таку людину і сказати: ні, друже, ти не будеш їздити п'яним, якщо ти другий, третій раз сідаєш, у тебе буде можливість сісти на 10 діб і подумати", - наголосив він.

 

Геращенко додав, що у 2020 році українці 129 340 разів сідали за кермо у нетверезому стані.

 

Водночас нардеп В'ячеслав Медяник уточнив, що законопроєкт пропонує низку запобіжників, щоб водій у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння не зміг уникнути відповідальності, пише 24 канал.

 

Мовиться про такі норми: неможливо буде передати порушника на поруки громадським організаціям або колективам (раніше цим дуже зловживали); неможливо буде уникнути покарання за скоєння ДТП з потерпілими у стані алкогольного сп'яніння через каяття, примирення, поруки чи зміну обставини; зростає строк притягнення до відповідальності за Кодексом про адміністративні правопорушення з 3-х місяців до 1 року (це унеможливить стан закриття цієї справи та винні не уникнуть покарання).

 

Патрульних поліцейських наділять повноваженнями щодо зупинки транспортних засобів з 22 години до 8 години ранку, у вихідні, святкові та післясвяткові дні. Причина такої зупинки – проведення профілактичних заходів щодо виявлення водіїв у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

 

Правоохоронці отримають право вимагати відкрити кришку багажника (навісний багажний пристрій), капот, двері салону, ніші, які можливо оглянути без їх розбирання.

 

Крім того, на вимогу поліцейського водій зобов'язаний: вимкнути двигун транспортного засобу та вийняти ключ із замка запалювання, вийти з машини; тримати руки в полі зору поліцейського; передати для перевірки документи; виконувати вимоги або розпорядження поліцейського.

 

Також законодавчо закріплюють можливість використання поліцейським технічних засобів відеозапису. Опісля такі матеріали слід обов'язково долучити до протоколу про адміністративне правопорушення.