Риторика ОПЗЖ щодо Криму змінилася після блокування телеканалів Медведчука

10:47, 10.02.2021
Риторика ОПЗЖ щодо Криму змінилася після блокування телеканалів Медведчука

Позиція партії ОПЗЖ – очевидна маніпуляція.

В Україні не працюютьтри телеканали – NewsOne, ZIK, "112-Україна". Ці медіа давно звинувачували в роботі на Росію та розповсюдженні проросійських наративів. Усі три телеканали є у власності соратника Віктора Медведчука Тараса Козака. Та саме блокування помітно вплинуло на висловлювання депутатів від "Опозиційної платформи – За життя".

 

Найяскравіше відзначився найрейтинговіший член "Опоплатформи" й екскандидат у президенти Юрій Бойко. Що й не дивно, адже після блокування телеканалів, пов'язаних з Віктором Медведчуком, його охоче кликали на ефіри на інші телеканали, пише 24 канал.

 

Так, на ефірі проєкту "Свобода слова Савіка Шустера" від 5 лютого експрем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зачепив питання приналежності Криму й позиції щодо цього партії ОПЗЖ.

 

"Ви в Україні не знайдете політика, який скаже, що "Крим – це Росія". Так само ви в Росії не знайдете політика, який скаже, що Крим – це Україна", -  відповів Юрій Бойко.

 

Варто відзначити, що Юрій Бойко не вперше заявляє про українську приналежність Криму. Щоправда, його заяви ледь не співзвучні з позицією окупантів.

 

Зокрема, співголова "Опоплатформи" раніше в ефірах вищезгаданих телеканалів заявляв, буцімто українська влада "відштовхує" Крим. Він проштовхував вигідні для Росії меседжі щодо скасування економічної блокади, відновлення залізничного й авіаційного сполучення, а також водопостачання.


Свою позицію Бойко пояснював тим, що, мовляв, на окупованому півострові залишилися українські громадяни. Втім, Женевські конвенції прямо зазначають, що всю відповідальність за окуповані території несе виключно держава окупант.

 

Також варто згадати й про інших партійців, адже саме ОПЗЖ в українській політиці мають ексклюзивне право на відвідини Криму під час окупації.

 

Так, за 7 років окупації часто відвідували півострів зокрема ще один лідер "Опоплатформи" кум російського президента Віктор Медведчук і топ-спікер політсили Нестор Шуфрич. Туди вони їздили буцімто відпочивати, але Медведчук мав і зустріч зі своїм кумом Володимиром Путіним.

 

Нестор Шуфрич у Криму

 

Позиція партії ОПЗЖ – очевидна маніпуляція. Наприкінці січня 2021 року КМІС провела опитування й запитала, що українці думають про українську як мову обслуговування. На Донбасі цю ініціативу підтримують 59,5% жителів, загалом по Україні – 61,7%.

 

Тут знову ж таки звернемося до Юрія Бойка, адже в ОПЗЖ так уже склалося, що саме він є найбільш медійним членом партії. В ефірі "Право на владу" від 4 лютого він висловився щодо того, якими, на його думку, повинні бути відносини з Росією.

 

"Я ніколи не приховував того, що я виступаю за припинення війни й нормалізацію відносин з сусідами, зокрема з Росією. Я це казав публічно. Я казав, що ми готові брати на себе відповідальність за переговори з цими бойовиками", – запевнив нардеп.

 

Варто зазначити, що до 2019 року саме "Опоплатформа" й відповідала за цей напрямок. Адже за президентства Петра Порошенка головним переговорником України в Мінську був Віктор Медведчук. Та за багато років він так і не зміг чи не схотів домовитися з кумом про мир.

 

"У мене є політична позиція. Я її не приховував у минулому парламенті. Коли всі критикували того ж Порошенка, що він підписав Мінські угоди, я єдиний, хто його захищав. Власна фракція його "шеймувала". Я вважаю, що коли не буде вгамована ситуація з Росією, миру ми не досягнем", - розповів Юрій Бойко.

 

До слова, на цьому ж ефірі колега Бойка Нестор Шуфрич заявив, що не може назвати Росію країною-агресоркою. Свою позицію він пояснив тим, що Росія – другий за обсягом торговельний партнер України.

 

Після початку агресії Росії проти України кількість проросійськи налаштованих громадян у нашій державі істотно скоротилася. Імовірно, їх навіть менше, ніж рейтинги тої ж політичної сили "Опозиційна платформа – За життя".

 

Через це бути відверто проросійською політичною силою в Україні доволі складно. Адже якщо ти стверджуєш, буцімто "Крим – російський", отже розписуєшся в тому, що коли будеш при владі, будь-хто зможе анексувати частину держави.

 

Тому задля електоральних балів проросійські політики часто вдаються до з першого погляду проукраїнських меседжів. У такий спосіб ОПЗЖ заграє з не проросійськими громадянами, граючи переважно на економічній, а не ідеологічній тематиці.

 

Як повідомляла «УМ», Верховний суд отримав позов із вимогою скасувати санкції щодо каналів Козака.

 

Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ. Крім того, засудили такий крок у Спілці журналістів. За словами голови НЗЖУ Сергія Томіленка, санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ оприлюднить «секретні матеріали» про канали Медведчука