СБУ оприлюднить «секретні матеріали» про канали Медведчука

10:48, 05.02.2021
СБУ оприлюднить «секретні матеріали» про канали Медведчука

За словами Авакова, є засекречені та відкриті матеріали.

Глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що в Україні триває інформаційна війна. Блокування телеканалів ZIK, 112 і Newsone є захистом від "інформаційної отрути".

 

Як інформує УМ, про це повідомив Аваков в програмі "Право на владу" на 1+1

 

За словами глави Міністерства внутрішніх справ Авакова, Зеленського вистачило політичної волі, щоб ввести санкції проти телеканалів Віктора Медведчука. Для дій президента є усі законні підстави.

 

Аваков наголосив, що наразі не мовиться про кримінальний процес. Рішення Ради національної безпеки і оборони України є підставою для введення санкцій. Це закріплено у Конституції України.

 

Блокування діяльності відбулося на підставі доказів із 2 періодів: від 2018 року та того, що відбувається наразі.

 

За словами Авакова, є засекречені та відкриті матеріали.

 

"Найближчим часом СБУ зможе надати відкриті документи, з яких усім все буде зрозуміло", - наголосив Аваков.

 

Подальший розвиток подій залежить від тактики, яку обере слідство, а згодом – прокурор.

 

Окрім того, Аваков заявив, що низку українських видань фінансують за гроші, зароблені на території окупованого Донбасу.

 

"Це неприпустима ситуація. Я попрошу не плутати свободу слова та пропагандистську отруту, яку ми отримуємо коштом фінансування держави-агресора", – зауважив глава МВС.

 

Як повідомляла УМ, 2 лютого РНБО (Рада національної безпеки й оборони) запровадила персональні санкції на 5 років проти представника "Опозиційної платформи – За життя". Саме йому належать телеканали 112, Zik та Newsone, які фактично контролює кум російського президента Володимира Путіна – Віктор Медведчук. Мовлення цих медіа вже призупинили.

 

У зазначених ЗМІ переконані, що таке рішення незаконне та свідчить про цензуру. Також представники мовників заявили, що будуть оскаржувати рішення РНБО в судах.

 

Підставою для запровадження санкцій проти соратника Медведчука Тараса Козака та пов’язаних із ним юридичних осіб могло стати постачання вугілля з окупованих територій.

 

Більшість українських політиків підтримали рішення РНБО та Зеленського. Проти лише виступили соратники Медведчука та Козака з ОПЗЖ. Крім того, засудили такий крок у Спілці журналістів. За словами голови НЗЖУ Сергія Томіленка, санкції запровадили "без суду", а отже – "це наступ на свободу слова".