ЄС не пускатиме українців без вакцинації: припущення Зеленського

14:31, 08.02.2021
ЄС не пускатиме українців без вакцинації: припущення Зеленського

Україна може запровадити паспорти вакцинації вслід за країнами ЄС

Володимир Зеленський пояснив, що наразі невідомо, чи пускатимуть в Україну невакцинованих іноземців. Однак, за словами українського президента, Україна вживатиме дзеркальні заходи з країнами ЄС.

 

Як інформує УМ, таку думку Зеленський озвучив під час Всеукраїнського форуму щодо коронавірусу "Україна 30".

 

Він додав, що, ймовірно, країни ЄС не дасть можливості вільно подорожувати без вакцинації.

 

"Чи буде світ мандрувати? Це все залежить від нас, від людей. Тому що я впевнений, що Європа не дасть можливості вільного мандрування, якщо у тебе немає вакцинування. Якщо люди хочуть кудись поїхати – відпочити чи по роботі, треба буде вакцинуватися", - сказав Зеленський.

 

Президент пояснив, що Україна може запровадити паспорти вакцинації вслід за країнами ЄС. Щодо ситуації всередині України, то, за словами Володимира Зеленського, для людей, які вакцинуються або які перехворіли на коронавірус, скасовуватимуться карантинні заборони.

 

COVID-паспорти - це документ, який підтверджує наявність у людини вакцинації від COVID-19. Про запровадження COVID-паспортів вже оголосила низка країн, зокрема й сусідня Польща.

 

Раніше очільник МОЗ Максим Степанов сказав, що в Україні теж можуть з'явитись COVID-паспорти. За його словами, українці матимуть такі ж підтвердження про щеплення, як і європейці.
 

Натомість головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевняв, що COVID-паспорти з'являться в Україні, якщо цього вимагатиме Євросоюз при перетині кордону.

 

В Україні вже затвердили національний календарний план вакцинації громадян проти коронавірусу. Загалом він передбачає 5 етапів.

 

Відомо, що вакцинація буде добровільною. Записатися на щеплення можна буде трьома способами: у сімейного лікаря через модуль "Імунопрофілактика", на спеціальному сайті самостійно, за телефоном через Центр первинної медико-санітарної допомоги.

 

Як повідомляла УМ, вакцинація в Україні розпочнеться 15 лютого. У випадку форс-мажорних обставин дату можуть змістити

 

Кабінет Міністрів готує план компанії вакцинації населення. Денис  Шмигаль представив “дорожню карту” вакцинації проти COVID-19 , він проходитиме у 5 етапів.

 

Громадян України спершу вакцинуватимуть препаратом від Pfizer-BioNTech Спочатку українців щепитимуть вакциною Pfizer, а потім – AstraZeneca.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава Єврокомісії просить поділитись вакцинами з Україною