Депутати Львівської міськради просять Зеленського і СБУ перевірити Портнова

13:52, 04.02.2021
Депутати Львівської міськради просять Зеленського і СБУ перевірити Портнова

Депутати ЛМР виступили зі зверненням до президента https://zaxid.net/news/

Фракція "Об'єднання Самопоміч" у Львівській міськраді звернулась до Президента України Володимира Зеленського з проханням негайно провести судову реформу. Також депутати хочуть, щоб Зеленський доручив голові СБУ перевірити можливу діяльність в інтересах російських спецслужб ексзаступника голови Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Львівська міськрада

 

Своє звернення депутати оголосили 4 лютого під час пленарного засідання сесії Львівської міської ради. Причиною звернення депутатів "Самопомочі" до президента та СБУ було рішення Окружного адміністративного суду Києва за позовом Андрія Портнова про заборону вшанування низки видатних українців.

 

Йдеться про низку останніх рішень Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), який за позовом Андрія Портнова заборонив Київській міській держадміністрації відзначати річниці днів народжень низки українських діячів, серед яких Улас Самчук, Юрій Липа, Андрій Мельник, Володимир Кубійович та інші, а також зобов'язав Міністерство освіти та науки переглянути підручник з історії України щодо висвітлення подій Революції гідності. Крім цього, за позовом херсонської школярки ОАСК скасував нову редакцію українського правопису.

 

«Такі ганебні рішення переконливо свідчать, що основним завданням російської агентури є дискредитація світлої пам’яті про українських Героїв, нав’язування ворожої історичної пам’яті, дестабілізація ситуації в Україні за рахунок штучно створених розбіжностей між Сходом та Заходом. Зважаючи на цці скандальні та антиукраїнські рішення ОАСК, звертаємось до вас із проханням негайного проведення реформи судової системи України, а також наполегливо просимо дати доручення голові СБУ перевірити можливу діяльність Портнова в інтересах спецслужб Російської Федерації», – сказав під час засідання сесії ЛМР депутат від «Самопомочі» Євген Бойко.

 

Нагадаємо, що після скандального рішення ОАСК, Львівська мерія вирішила провести відкриті просвітницькі уроки про Уласа Самчука, Юрія Липу, Андрія Мельника, Володимира Кубійовича, а також героїв Небесної Сотні.

 

Попри заборону вшанування низки українських діячів, з 1 лютого у львівських школах проходять відкриті уроки, флешмоби та просвітницькі заходи про видатних українців.

 

Як повідомляла УМ, у провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва є справа за позовом Портнова до МОН про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язані провести додаткову наукову експертизу семи підручників з історії України для 11 класу.

 

За словами ексчиновника, у підручниках історія з 2013 року викладається однобічно та з вигадуванням фактів, а також містить маніпулювання фактами та ознаки спотворення інформації та подій, що відбувалися у період 2013-2014 років.