Зеленський не прагне повернення ядерного статусу Україні

13:46, 01.02.2021
Зеленський не прагне повернення ядерного статусу Україні

Володимир Зеленський вважає великою помилкою і навіть зрадою втрату ядерного статусу Україною.

Президент Володимир Зеленський вважає великою помилкою і навіть зрадою втрату ядерного статусу Україною згідно з умовами Будапештського меморандуму, підписаного у грудні 1994 року.

 

Водночас, він вважає неправильним прагнути повернути ядерний статус Україні в нинішній час.

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський заявив в інтерв'ю "Axios", що виходить на платформі HBO і яке оприлюднено на сайті Офісу президента в понеділок.

 

"Загалом я вважаю, що це зрада стосовно України. Я вважаю, що це велика помилка. Адже будь-які світові дипломатичні домовленості від моменту, коли не виконується Будапештський меморандум, "помножені на нуль", - наголосив глава держави.

 

Верховний Головнокомандувач додав:

 

«І що б ми далі не підписували, про що б країни не домовлялися, завжди буде ризик, що хтось скаже, що це якийсь папірець і необов’язково його виконувати. Тобто у XXI столітті досі діють традиції середньовіччя, коли діє не сила домовленостей, а просто сила. Хто сильніший, у кого більше зброї – той, скажімо так, пише Конституцію твоєї країни. Це образлива ситуація. В України було декілька таких ситуацій».

 

За його словами, він розуміє, що ядерна зброя – це дуже погано.

 

«Але якби в Україні зараз була ядерна зброя, якби ми тоді не зробили таку велику помилку, а я вважаю, що це помилка на сьогодні, то не було би вторгнення, і ми мали б свої території. Тому що ми завжди могли б говорити на рівних з Російською Федерацією та з усім світом. Ось і все», - констатує президент.

 

На запитання журналіста, чи не думає він про те, щоб спробувати повернути Україні ядерний статус, Зеленський відповів, що "сьогодні це неправильно робити".

 

На його переконання, "ми повинні не перетворюватися з людей на звірів", бо "цивілізація врешті-решт переможе".

 

Мовляв, "з усіма мінусами демократії, з усіма мінусами ядерного роззброєння, з усіма викликами, які були і є у нас, коли забрали нашу територію і вбили 14 тисяч людей, – все-таки, якщо ми хочемо побудувати демократичну, цивілізовану країну, ми повинні йти за світовим законом, повинні залишатися людьми".

 

Зеленський порівняв цю ситуацію зі своєю: "якщо навіть усі навколо тебе будуть брати хабарі, це не означає, що ти маєш жити за законами більшості".

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський у цьому ж інтерв’ю заявив, що «трішки злий» на експрезидента США Дональда Трампа, а також розраховує на зустріч із новим господарем Білого дому Джо Байденом, до якого в нього просте питання: Чому Україна досі не в НАТО?».

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Після розпаду СРСР і на початку своєї незалежності Україна відмовилася від статусу ядерної держави. 5 грудня 1994 року було укладено Будапештський меморандум про гарантії безпеки для нашої країни у зв'язку з приєднанням до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї: безпеку Україні гарантували США, Велика Британія та Росія.

 

Остання через 20 років окупувала Крим та почала бойові дії на сході України.

 

У день місцевих виборів 25 жовтня 2020 року з ініціативи Володимира Зеленського українцям біля дільниць задавали 5 запитань, одне з них стосувалося використання Будапештського меморандуму для відновлення територіальної цілісності України.