РПЦ в Україні проїдає своє власне майбутнє – протодиякон Андрій Кураєв

17:49, 31.01.2021
РПЦ в Україні проїдає своє власне майбутнє – протодиякон Андрій Кураєв

Протодиякон РПЦ Андрій Кураєв позитивно сприйняв отримання Томосу про автокефалію Україною.

Відомий критик Московського патріарха Кирила, протодиякон РПЦ Андрій Кураєв констатує, що очищення так званої УПЦ МП (РПЦ в Україні) на чолі з Онуфрієм, попри сподівання віруючих, так і не відбулося.

 

Зауважимо, що в Росії протодиякон піддався гонінням (особисто патріарх Кирило заборонив йому служити, РПЦ планує позбавити його священного сану), вочевидь, не лише через критику верхівки МП, а й через те, що він позитивно сприйняв отримання Томосу про автокефалію Україною і схвально відгукується про створення Православної церкви України.

 

Як інформує Україна молода, про це проблематику РПЦ в Україні російський священик Кураєв заявив в інтерв’ю «Главкому».

 

За його словами, усі «сабоданіти» (єпископи, які правили за життя глави УПЦ МП митрополита Володимира (Сабодана) залишилися на місцях. Зокрема горезвісний митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел.

 

«Ніяких натяків на очищення немає… Як і раніше церква Московського патріархату в Україні проїдає своє власне майбутнє», – сказав пан Кураєв.

 

Протодиякон вважає, що Київській митрополії РПЦ потрібно вчитися жити в різноманітному світі і знайти свою аудиторію. І, звичайно, вона може бути свідомо консервативною.

 

«Наприклад, аміші (менонітська течія анабаптистичного походження, християнська спільнота, засновником якої був Якоб Амман, священик зі Швейцарії, що емігрував у Ельзас), або старовіри живуть у США за своїми статутами. Їх право. Але вони не нав’язують свій стиль життя і свої оцінки всьому американському суспільству, не вважають себе «голосом нації». А в Росії й Україні (та й в усьому православному світі) є очевидний дисонанс: православні намагаються одночасно і випасти із сучасної цивілізації, і при цьому претендують на роль її морального й навіть політичного лідера», – наголосив протодиякон РПЦ.

 

На його переконання, церковне керівництво повинно намагатися знаходити спільну мову з молодіжною культурою, студентством, університетами.

 

«Ні, не треба ваших митрополитів засилати до університетів. Не лякайте дітей. Але митрополити можуть забезпечити свою підтримку тим церковним людям (зокрема священникам), які здатні до такого спілкування. Я про це говорю протягом останніх 20 років», – додав він.

 

Андрій Кураєв нагадав, що був час, коли й митрополит Кирило чесно і смиренно говорив, що православ’я – це просто субкультура, яка повинна шукати порозуміння з іншими сучасними субкультурами.

 

«У 2008 році я проповідував на Хрещатику під час концерту рок-групи ДДТ із Юрієм Шевчуком. Сьогодні все це дуже важко уявити», – зазначив він.

 

Нагадаємо, Українська православна церква отримала Томос про автокефалію у січні 2019 року. Після цього Константинополь став вважати Православну церкву України єдиною визнаною правонаступницею Київської митрополії, яка існувала в складі Вселенського патріархату з Х століття.

 

Відтак, з 11 жовтня 2018 року, коли відбулося скасування акту від 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії в управління Московської церкви, в Україні УПЦ МП більше не існує.

 

Як повідомляла "УМ", у Святогірській лаврі переховували російських спецпризначенців у 2014 році.

 

РПЦ в Україні чинить затятий спротив спробам парафій перейти до автокефальної ПЦУ.