У Святогірській лаврі переховували російських спецпризначенців у 2014 році

19:56, 17.01.2021
У Святогірській лаврі переховували російських спецпризначенців у 2014 році

Наразі Святогірська Лавра розташована на підконтрольній Україні частині Донецької області.

Міністерка у справах ветеранів, генерал-майор СБУ і колишній боєць спецпідрозділу «Альфа» Юлія Лапутіна стверджує, що на власні очі бачила професійних російських спецпризначенців, які переховувалися на території Свято-Успенської Святогірської лаври на Донеччині на початку війни з Росією у 2014 році.

 

Як інформує Україна молода, про це пані Лапутіна повідомила в інтерв’ю Радіо Свобода.

 

За її словами, попри те, що в Україні церква відокремлена від держави, Росія «навіть на доктринальному рівні позиціонує Церкву як елемент м’якої сили, яка змінює поведінку населення тієї держави, де вона розташована, в інтересах Росії».

 

Адже Святогірську лавру використовує РПЦ в Україні (так званий Московський патріархат).

 

«Про Святогірську лавру можна багато чого розповідати, але я сама туди виїжджала, ще коли була в окупованій Донеччині. І я на власні очі бачила там російських спецслужбовців. Скажемо так, спецпризначенців», — сказала пані Лапутіна.

 

І додає, що про це українські військові доповіли в штаб Антитерористичної операції, але їй невідомо, які рішення ухвалювало командування.

 

«Які рішення ухвалювалися — я не знаю. Але так було. З російською зброєю, з радіостанціями, з перемовинами з підрозділами, які розташовувалися поблизу кордону з Україною із російської сторони. Це те, що ми бачили на власні очі», — зазначає очільниця Міністерства ветеранів.

 

За її даними, стосовно деяких громадян, які «мають відношення до відповідного релігійного напряму та вчиняли дії на шкоду безпеці України», вже є судові рішення про притягнення їх до кримінальної відповідальності.

 

Зауважимо, що наразі Святогірська Лавра розташована на підконтрольній Україні частині Донецької області.

 

Лапутіна також стверджує, що українська контррозвідка повідомляла про загрози з боку Росії тривалий час до початку агресії - ще за часів президентства Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

 

«Українська контррозвідка за часів усіх керівників писала аналітичні документи, які були засновані на певних оперативних даних та аналітичній інформації стосовно загроз. І одна з них, а це, приблизно, 2008-2009-і роки, стосовно того, що відбувається в Криму. І першим висновком нашої роботи оперативної і аналітичної було те, що існує реальна загроза відділення Криму. На жаль, відбулося так, що була зміна влади на проросійський курс, і ніхто не звернув на це увагу. І нами навіть були розроблені пропозиції, яким чином нейтралізувати ці дії російських спецслужб», – сказала генерал-майорка.

 

Як додала очільниця Мінветеранів, її групу за підсумками цієї роботи «просто розігнали» в часи президенства Януковича.

 

Як повідомляла «УМ», Юлія Лапутіна переконана, що держава має залучати військових капеланів до психологічної реабілітації ветеранів силових структур.