Нобелівська премія миру-2021: Тихановська дякує Литві за висунення претендентом

09:32, 31.01.2021
Нобелівська премія миру-2021: Тихановська дякує Литві за висунення претендентом

Світлана Тихановська претендує на здобуття Нобелівської премії миру у 2021 році.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська вдячна президенту Литви Гітанасу Науседі, який висунув її кандидатуру претендентом на здобуття Нобелівської премії миру у 2021 році.

 

На її думку, це є визнанням мирної боротьби народу Білорусі за свободу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пані Тихановська написала у Твіттері в ніч на неділю.

 

«Неймовірний момент! Дякую президентові Науседі за висунення мене і всього народу Білорусі на Нобелівську премію миру», - написала опозиціонерка.

 

І додала, що це чудовий прояв солідарності з Білоруссю і визнання мирної боротьби за свободу, яка, за її словами, надихає весь світ від серпня минулого року.

 

Зауважимо, що напередодні президент Литви Гітанас Науседа висунув Світлану Тихановську претендентом на здобуття Нобелівської премії миру (заявки приймалися до 31 січня).

 

За неофіційними даними, пан Науседа висунув Тихановську, щоб продемонструвати підтримку білоруського демократичного руху і вимоги про проведення вільних виборів.

 

Через репресії режиму Лукашенка, Тихановська була змушена залишити Білорусь і  виїхала до Литви. Низка країн ЄС визнає Тихановську лідером опозиційних сил Білорусі.

 

Щороку Нобелівський комітет отримує сотні пропозицій. Імена запропонованих кандидатів тримаються в секреті протягом п'ятдесяти років, але особи, які висувають кандидатів, мають право публічно розкрити свій вибір. Відомо що в цьому році на премію вже номінували Джуліана Ассанжа, Челсі Меннінга, Едварда Сноудена і рух за громадянські права Black Lives Matter (BLM).

 

Нобелівську премії миру 2020 року присудили Всесвітній продовольчій програмі ООН, яка за 60 років свого існування стала найбільшою в світі організацією, що веде боротьбу проти голоду на планеті. Число номінантів торік досягло 318 (211 фізичних осіб та 107 організацій).

 

Як повідомляла "УМ", раніше демоккратична опозиція Булорусі була відзначена премією Сахарова на засіданні Європарламенту.