Рада ухвалила створення Бюро економічної безпеки

16:36, 28.01.2021
Рада ухвалила створення Бюро економічної безпеки

Рішенням Ради ліквідовується податкова міліція та в СБУ

Парламентарі ухвалили в цілому законопроект про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ), яким ліквідовується податкова міліція та в СБУ забирають можливість займатися економічними злочинами.

 

Як інформує УМ, відповідне рішення підтримали 242 народних депутати України.

 

"Законопроект №3087-д розроблено з метою ліквідації податкової міліції, оптимізації структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами у сфері економіки, усунення дублювання їх функцій та створення Бюро економічних безпеки України з метою запобігання, попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до їх підслідності", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

 

Бюро економічної безпеки стане новим правоохоронним органом, яке забере на себе повноваження податкової міліції (ДФС) та деяких підрозділів СБУ, що займаються розкриттям економічних злочинів. Законопроектом визначаються завдання та повноваження БЕБ, контроль за його діяльністю, правовий статус, обов’язки та відповідальність працівників, основи його співпраці з державними органами.

- гранична чисельність працівників Бюро може бути 4 тисяч осіб;

- посадовий оклад працівників, які мають спеціальне звання, не може бути менше ніж 20 прожиткових мінімумів. БЕБ розпочне свою роботу коли матиме 30% свого укомплектування;

- Бюро економічної безпеки України утворюється Президентом України відповідно до цього закону;

- координувати його роботу буде уряд.

 

Законопроект у першому читанні був ухвалений у вересні 2020 року.

 

Після чого його обговорювали в Офісі Президента.

 

Відповідний законопроект представив у “Слузі народу” голова Комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він наголошував, що суть створення Бюро економічної безпеки полягає в тому, що це орган, який повинен замінити собою економічні підрозділи Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ і ліквідувати податкову міліцію.