Українців не штрафуватимуть за невчасну сплату комуналки в січні – Шмигаль

09:12, 26.01.2021
Українців не штрафуватимуть за невчасну сплату комуналки в січні – Шмигаль

тарифи на тепло й гарячу воду не будуть змінюватися.

Українцям не будуть нараховувати пеню або штрафи, якщо вони вчасно не розрахуються за газ і тепло в січні.

 

Як інформує УМ, про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

 

Глава уряду також відзначив, що тарифи на тепло й гарячу воду не будуть змінюватися. 

 

Денис Шмигаль пояснив, що за несвоєчасно сплачені платіжки за газ і тепло у січні не будуть застосовуватися штрафи або пеня.

 

"Це теж важливий меседж для людей, щоб вони не переживали, якщо платіжки будуть зависоко нараховані", - пояснив він. І додав, що також це потрібно, якщо раптом у комунальні платіжки українцям поставлять якісь аванси.

 

Крім цього, за його словами, Кабмін має прийняти рішення щодо компенсації повною мірою домогосподарствам, в яких встановлено електроопалення.

 

"І основним продуктом газорозподільних компаній стане річний продукт за замовчуванням. Тобто, ціна на газ буде встановлюватися раз на рік – як це робиться в більшості європейських країн", – наголосив прем'єр.


 Денис Шмигаль заявив, що Україна перейшла до відкритих ринків електроенергії й газу, тому наразі "немає тарифів – є ціна на електроенергію і на природний газ". Це означає, що ціна на газ для українців формується на ринку.

 

Додамо, наразі заборгованість мешканців столиці за послуги ЖКГ є значно вищою, аніж за попередні роки. І ця цифра може не зменшуватись, а зростати, заявив мер Києва Віталій Кличко. За словами міського голови, великою проблемою для міста та його мешканців буде підняття ціни на газ.

 

Як стверджує Кличко, для вирішення проблеми представники асоціації міст України на зустрічі з прем'єр-міністром та представниками влади обговорювали компенсації для теплопідприємств різниці між фіксованою та ринковою цінами на газ.


Найближчими днями, за словами мера, ймовірне врегулювання питань різниці в тарифах на тепло та компенсацій збитків підприємствам теплопостачання.

 

"На сьогодні заборгованість мешканців за житлово-комунальні послуги складає приблизно 4 мільярди гривень. Вона значно вища, аніж у минулі роки. Тому підняття ціни на газ створює велику соціальну напругу. Адже переважна більшість українців буде не спроможна сплатити за комунальні послуги", - підкреслив Кличко.

 

При цьому мер зазначив, що компенсацію не повинні сплачувати з місцевих бюджетів, оскільки Київ не може сплачувати по 4 мільярди за опалювальний сезон.

 

Як повідомляла УМ, у Києві, під Офісом президента України Володимира Зеленського мітингувальники вимагали знизити ціну на газ та електроенергію.