Україна і Угорщина укладуть «джентльменську угоду» – ОП

11:46, 18.01.2021
Україна і Угорщина укладуть «джентльменську угоду» – ОП

В цій угоді також ітиметься про зняття блокування з боку Угорщини проведення Комісії Україна-НАТО.

 

Україна і Угорщина укладуть "джентльменську угоду", яке має перезавантажити відносини двох країн.

 

Як інформує УМ, про це в інтерв'ю "ТСН" розповів заступник голови Офісу президента України Ігор Жовква, який займається зовнішньополітичними питаннями. Він зазначив, що 27 січня в нашу країну прибуде міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

 

"До речі, буде обговорюватися весь комплекс питань. Ми неодноразово заявляли, що бажаним для України було б укладення відповідного договору або угоди між Україною та Угорщиною, які врегулювали цей комплекс питань. Так звана джентльменська угода – угода про паритетність, рівність, взаємовигідність відносин... У цьому документі буде закладена так звана, як це модно зараз говорити, дорожня карта", – повідомив Жовква.

 

Він додав, що цей документ, коли буде повністю готовий, можливо, буде підписано на рівні глав держав – прем'єр-міністра Угорщини і президента України, коли Віктор Орбан прибуде до Києва. Але дати візиту поки немає.

 

"Ми завжди раді приймати його (Орбан – Ред.) у Києві, завжди готові з ним говорити. Нічого кращого в дипломатії, ніж діалог, не придумано. Але цей діалог, така розмова, така зустріч, такий візит повинні бути належним чином підготовлені. Тому міністр закордонних справ і, до речі, і інші міністерства, працюють над підготовкою такого візиту", – акцентував Жовква.

 

Також заступник голови ОП додав, що в цій угоді також ітиметься про зняття блокування з боку Угорщини проведення Комісії Україна-НАТО.

 

Як повідомляла УМ, у понеділок, 26 жовтня, до МЗС України запросили посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто для вручення йому ноти протесту. Також Україна заборонила в’їзд двом угорським високопосадовцям.

 

25 жовтня – у день голосування на місцевих виборах в Україні – глава МЗС Угорщини Петер Сійярто поширив заклик до українських угорців голосувати за одну з партій, що бере участь у місцевих виборах на Закарпатті – КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття), а також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову, представника угорської громади Золтана Бабяка.

 

Сійярто також повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть у винятковому порядку поїхати в Україну для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

 

20 жовтня в МЗС України застерегли угорських посадовців від політичної агітації під час поїздок у Закарпатську область та звернулися до правоохоронних органів з проханням "дати оцінку" таким їхнім діям. 

 

Раніше на Закарпатті контррозвідка СБУ викрила сепаратистів, які збирали підписи за повернення регіону до Угорщини.

 

Нагадаємо, стосунки України та Угорщини почали псуватися після скандалу з видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті, який розгорівся у вересні 2018 року