Фігурант справи Онищенка Сергій Свіченко затриманий на кордоні з Росією

15:46, 14.01.2021
Фігурант справи Онищенка Сергій Свіченко затриманий на кордоні з Росією

Сергій Свіченко під час затримання прикордонниками.

Колишній директор ТОВ "Надра Геоцентр" Сергій Свіченко, який є підозрюваним у "газовій справі" колишнього нардепа Олександра Онищенка, пішки повертався з Росії до України і був затриманий прикордонниками на пункті пропуску "Бачівськ" Сумської області.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Держприкордонслужба у четвер.

 

Прикордонники не повідомляють прізвище затриманого, втім, за даними з багатьох джерел відомо, що йдеться саме про пана Свіченка.

 

«Прикордонники Сумського загону затримали 60-річного українця, який підозрюється у скоєнні ряду кримінальних правопорушень. Літній чоловік пішки повертався з Росії через пункт пропуску «Бачівськ».  Під час перевірки документів спрацювала одна з баз даних прикордонників. Охоронці кордону одразу вжили необхідних заходів для затримання особи», - інформують у ДПСУ.

З’ясувалося, що затриманий перебуває у розшуку за підозрою у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 255 «Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній», ч. 5 ст. 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», ч. 2 ст. 364-1 «Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми», ч. 2 ст. 366 «Службове підроблення» Кримінального кодексу України.

 

 

Виявляється, що фігуранта «газової справи» затримали ще 12 січня і передали правоохоронцям.

 

А вже 13 січня Вищий антикорупційний суд взяв його під варту з альтернативою 1 млн 747 тис. 900 грн застави.

 

За версією слідства, він причетний до розкрадання коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів з компанією "Укргазвидобування".

 

У разі внесення застави на підозрюваного покладаються певні обов’язки:

 

прибувати до детектива, прокурора, слідчого судді, суду за першою вимогою; не залишати населений пункт, в якому він проживає чи перебуває, без дозволу детектива, прокурора або суду;

 

повідомляти детектива, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

 

утримуватися від спілкування із особами зазначеними в ухвалі;

 

здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну;

 

носити електронний засіб контролю.

 

Нагадаємо, що за даними НАБУ, Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через "псевдобіржі", що завдало державі збитків на суму понад 1,613 мільярда гривень.

 

29 листопада 2019 року Онищенка затримали в Німеччині, після чого він очікував на рішення про екстрадицію до України. Німецький суд відмовив у екстрадиції в Україну Онищенка. Також йому відмовили у політичному притулку і попросили покинути країну.