Трамп готує нові санкції проти «Північного потоку-2»

14:34, 13.01.2021
Трамп готує нові санкції проти «Північного потоку-2»

Чинний президент США Дональд Трамп готує останній санкцій пакет проти газопроводу “Північний потік-2”

Чинний президент США Дональд Трамп готує останній санкцій пакет проти газопроводу “Північний потік-2” – Державний департамент вже попередив європейські компанії, які причетні до будівництва газопроводу, про відповідний ризик.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

 

Анонімне джерело агентства в уряді США стверджує, що до четверга / п’ятниці Держдеп опублікує звіт про компанії, які, на його думку, допомагають трубопроводу від Росії до Німеччини. У документі можуть фігурувати компанії, які займаються страхуванням, прокладкою підводного трубопроводу і перевіркою проекту.

 

Також джерела агентства вказують, що останні місяці європейські компанії отримували запити від Держдепу щодо своєї ролі в будівництві труби.



Раніше повідомлялося про те, що політика нового президента США Джо Байдена щодо газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2) може бути більш рішучою, ніж його попередника Дональда Трампа. Одночасно з цим Росія спробує захистити свої позиції – захиститися від санкцій, прикрившись німецьким кліматичних фондом.

 

А в статті Bild говорилося, що прихід до влади в США демократа Джо Байдена «поховає» скандальний газопровід «Північний потік-2» – Штати мають намір ввести санкції проти страхових і сертифікаційних компаній, які забезпечують роботу російських судів на прокладання газопроводу.

 

Як повідомляла УМ, Росія повернула в зону "Північного потоку-2" своє єдине судно, що здатне продовжити укладання труб газопроводу. Мовиться про краново-монтажне трубоукладальне судно "Академік Черський".

 

Нагадаємо, напередодні Сенат США подолав вето президента Дональда Трампа на оборонний бюджет країни. Цей документ, зокрема, передбачає розширення санкцій США проти «Північного потоку-2».

 

Американські санкції, які вступили в дію 1 січня з прийняттям Конгресом США оборонного бюджету, забороняють іноземним компаніям надавати послуги з тестування, інспектування та сертифікації трубопроводу. Їм дано 30 днів на те, щоб покинути проєкт, в іншому разі вони потраплять під санкційні обмеження США.

 

Проєкт будівництва газопроводу Nord Stream 2 для постачання газу до Європи в обхід України здійснює російський «Газпром» спільно з провідними енергетичними компаніями Німеччини, Франції та Австрії.

 

Наразі «Північний потік-2» майже повністю готовий, у грудні 2020 року завершилося будівництво ділянки в Німеччині, тепер залишилась лише ділянка в Данії. У разі його завершення Росія отримає можливість постачати весь свій газ до Європи без послуг української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу в декілька мільярдів доларів на рік.