Росія повернула в зону «Північного потоку-2» єдине судно для укладання труб

16:24, 06.01.2021
Росія повернула в зону «Північного потоку-2» єдине судно для укладання труб

Газогін готовий на понад 90%, наразі його будівництво призупинене.

Росія повернула в зону "Північного потоку-2" своє єдине судно, що здатне продовжити укладання труб газопроводу. Мовиться про краново-монтажне трубоукладальне судно "Академік Черський".

 

Росія знову направила його до датського острова Борнхольм. Про це свідчать дані глобальної системи позиціювання суден Marine Traffic.

 

На початку грудня 2020 року "Академік Черський" вже перебував декілька днів біля острова Борнхольм.

 

Згодом судно повернулося на територію Росії. Тоді воно встало на рейд Куршської коси поблизу Калінінграда.

 

У Росії заявили, що сподіваються на реалізацію проєкту будівництва "Північного потоку-2" за підтримки країн ЄС.

 

Судно "Академік Черський" росіяни здебільшого використовували для прокладання морських трубопроводів в арктичних водах. Його було закладено у 2007 році в Китаї, проєкт розроблений норвезькою компанією Vik-Sandvik.

 

У 2015 році судно купили структури "Газпрому" за 1 мільярд доларів і перейменували. Його росіяни здебільшого використовували для прокладки морських трубопроводів в арктичних водах.

 

Проєкт "Газпрому" передбачає будівництво трубопроводу, через який мають транспортувати природний газ з Росії у Європу – в обхід України.

 

Проти будівництва "Північного потоку-2" виступила низка європейських країн.

 

У грудні 2019 року Конгрес США ввів санкції, спрямовані на послуги з прокладання труб для газопроводу на великій глибині. Внаслідок цього будівництво було зупинене.

 

Газогін готовий на понад 90%, наразі його будівництво призупинене.

 

15 січня 2021 року в Данії заявили, що трубоукладач з російським прапором Fortuna може почати укладання двох ниток газопроводу У водах Данії 15 січня можуть відновити будівництво “Північного потоку-2”: деталі "Північний потік-2" в її економічній зоні.

 

Нагадаємо, напередодні Сенат США подолав вето президента Дональда Трампа на оборонний бюджет країни. Цей документ, зокрема, передбачає розширення санкцій США проти «Північного потоку-2».

 

Американські санкції, які вступили в дію 1 січня з прийняттям Конгресом США оборонного бюджету, забороняють іноземним компаніям надавати послуги з тестування, інспектування та сертифікації трубопроводу. Їм дано 30 днів на те, щоб покинути проєкт, в іншому разі вони потраплять під санкційні обмеження США.

 

Проєкт будівництва газопроводу Nord Stream 2 для постачання газу до Європи в обхід України здійснює російський «Газпром» спільно з провідними енергетичними компаніями Німеччини, Франції та Австрії.

 

Наразі «Північний потік-2» майже повністю готовий, у грудні 2020 року завершилося будівництво ділянки в Німеччині, тепер залишилась лише ділянка в Данії. У разі його завершення Росія отримає можливість постачати весь свій газ до Європи без послуг української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу в декілька мільярдів доларів на рік.