Річниця авіакатастрофи в Ірані: Клімкін засудив дії Зеленського після збиття МАУ

14:49, 07.01.2021
Річниця авіакатастрофи в Ірані: Клімкін засудив дії Зеленського після збиття МАУ

На борту перебували 176 людей: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу

Рік тому український пасажирський літак авіакомпанії МАУ збили у небі над Тегераном. За цей час Іран досі не виплатив компенсації сім'ям жертв катастрофи. На думку ексочільника МЗС України Павла Клімкіна, ця справа могла б просуватися швидше, якби Україна працювала спільно із Заходом.

 

Як сказав колишній міністр закордонних справ, Україна має працювати з Заходом, щоб домогтися від Ірану результатів розслідування.

 

Як інформує УМ, про це він сказав в інтерв'ю "Радіо Свобода".

 

За словами Клімкіна, перша промова президента Володимира Зеленського мала "в цілому правильні й зрозумілі меседжі". Однак потім "почались розмови про якісь версії" авіакатастрофи. Саме це, на думку Клімкіна, викликало непорозуміння як всередині країни, так і серед західних партнерів, участь яких у переговорах з Тегераном була ключовою для їхнього успіху.

 

"Я не знаю, хто радив Володимиру Зеленському, але для наших партнерів, це велике питання – чи ми є надійними, чи можна нам довіряти? Я знаю, що у наших партнерів було багато питань до того, що говорилося", - сказав Клімкін.

 

Він переконаний, що Канада не поділилася інформацією з Україною про хід розслідування катастрофи літака через недовіру до українського керівництва.

 

Ексголова МЗС України зазначив, що бачить переговорний процес, яким займається українське відомство і прокуратура. Однак політичної стратегії, яка б змусила Іран діяти так, як потрібно Україні, Клімкін не бачить.

 

Як каже колишній член уряду, Україна за допомогою західних партнерів, таких як Канада і США, на вищому політичному рівні мала б "створити хвилю тиску на іранське керівництво і максимально побудувати позицію, де кроки іранського керівництва залежали б від подальших стадій політичного тиску", можливих санкцій за ухилення від співпраці.

 

Зауважимо, що 30 грудня 2020 року Іран заявив про завершення розслідування катастрофи, що стала смертельною для 176 осіб. Лише 5 січня 2021 року технічний звіт передали Україні. Тепер його має затвердити Міжнародна організація цивільної авіації.

 

 Іран виплатить компенсації сім'ям загиблих у катастрофі МАУ. Зокрема, уряд країни доручив якнайшвидше виплатити людям по 150 тисяч доларів.

 

Іранські ЗМІ 22 грудня 2020 року повідомили, що організація цивільної авіації Ірану повідомила про передачу звіту щодо катастрофи літака МАУ Києву. Там зазначили, що пасажирський літак був уражений зенітною ракетою через людську помилку.

 

Натомість у Міністерстві закордонних справ України заявили, що нічого не отримали.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що процес переговорів України та Ірану щодо авіакатастрофи затягнувся.

 

В Ірані 30 грудня 2020 року заявили про завершення розслідування авіакатастрофи МАУ.

 

В Ірані 8 січня 2020 року розбився літак української авіакомпанії МАУ. Він впав невдовзі після вильоту з аеропорту в Тегерані.

 

На борту перебували 176 людей: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Усі вони загинули.