Іран передав Україні звіт щодо авіакатастрофи МАУ

15:57, 05.01.2021
Іран передав Україні звіт щодо авіакатастрофи МАУ

Наразі усі компетентні органи ретельно вивчають технічний звіт Ірану.

Представники Ірану передали Україні технічний звіт щодо катастрофи пасажирського літака МАУ над Тегераном. Однак його ще має затвердити Міжнародна організація цивільної авіації.

 

Документ передали з 5 спроби 31 грудня 2020 року, заявив заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін, повідомляє "Суспільне".

 

За його словами, наразі усі компетентні органи ретельно вивчають технічний звіт Ірану.

 

"Зарано щось коментувати щодо звіту. Поки що є факт його отримання, далі аналіз покаже, наскільки він задовільняє Україну з точки зору об'єктивності та неупередженості", -  наголосив Єнін.

 

Заступник міністра розповів, що тепер Україна має 60 днів, щоб внести в документ свої зауваження та пропозиції. Вже після цього представники Ірану матимуть місяць, аби доопрацювати його.

 

Володимир Зеленський надав звання Героїв України членам екіпажу літака, які загинули в авіакатастрофі біля Тегерану. Глава держави вже підписав відповідний указ. 

 

Єнін також додав, що звіт оприлюднять лише після того, як його затвердить рада Міжнародної організації цивільної авіації.

 

Про передачу звіту заявив також посол Ірану в Україні Манучехр Мораді. Він розповів, що попри критику, Іран майже одразу після авіакатастрофи зізнався, що трагедія сталася внаслідок помилки.

 

Посол також повідомив, що усіх причетних до авіакатастрофи притягнули до відповідальності та затримали.

 

Як повідомляла УМ, Іран виплатить компенсації сім'ям загиблих у катастрофі МАУ. Зокрема, уряд країни доручив якнайшвидше виплатити людям по 150 тисяч доларів. 

 

Іранські ЗМІ 22 грудня 2020 року повідомили, що організація цивільної авіації Ірану повідомила про передачу звіту щодо катастрофи літака МАУ Києву. Там зазначили, що пасажирський літак був уражений зенітною ракетою через людську помилку.

 

Натомість у Міністерстві закордонних справ України заявили, що нічого не отримали.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що процес переговорів України та Ірану щодо авіакатастрофи затягнувся.

 

В Ірані 30 грудня 2020 року заявили про завершення розслідування авіакатастрофи МАУ.

 

В Ірані 8 січня 2020 року розбився літак української авіакомпанії МАУ. Він впав невдовзі після вильоту з аеропорту в Тегерані.

 

На борту перебували 176 людей: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Усі вони загинули.