Моряки повертаються в Україну: четверо співвітчизників утримували в Лівії з 2016 року

12:31, 07.01.2021
Моряки повертаються в Україну: четверо співвітчизників утримували в Лівії з 2016 року

Українців та інших членів екіпажу танкера Captain Khayyam лівійський суд засудив до 5 років ув’язнення.

Четверо українських моряків – членів екіпажу танкера Captain Khayyam, який через підозру у контрабанді нафтопродуктів арештували у Лівії у 2016 році, повертаються в Україну

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

 

«В Україну повертаються чотири українських громадянина — члени екіпажу танкера Captain Khayyam, який було затримано в територіальних водах Лівії 13 лютого 2016 року. Моряки Євген Морар, Володимир Тостоган, Олег Войнеровський та Павло Чайка вже в дорозі додому», — сказано у повідомленні.

 

Зазначається, що чотирьох українців та інших членів екіпажу танкера Captain Khayyam у грудні 2017 року лівійський суд засудив до п’яти років ув’язнення.

 

Як повідомляла УМ, в листопаді міжнародний арбітраж в Гаазі призупинив розгляд справи щодо захоплення Росією українських моряків та кораблів у Керченській протоці. Наразі невідомо, коли продовжать розгляд.

 

25 листопада 2018 року корабельна група ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксира «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. В міжнародних водах в районі Керченської протоки прикордонна корабельна група РФ у складі кораблів, винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі та, застосувавши зброю, захопила в полон 24 членів екіпажів, троє з них зазнали поранення.

 

Українські екіпажі провели у полоні 10 місяців. У травні 2019-го Міжнародний трибунал з Морського права постановив, що Росія повинна негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені катери та буксир.

 

У вересні РФ передала Україні військовополонених членів екіпажів, а кораблі повернула тільки через місяць, 18 листопада 2019 року, у розбитому та розкраденому стані.

 

20 листопада українські катери "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни Капу" зайшли в Очаків.

 

Командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко заявив що, росіяни познімали із захоплених українських суден навіть унітази

 

У МЗС України припускають, що Міжнародний трибунал з морського права винесе рішення у справі у кінці 2022 – на початку 2023 року.