Святвечір: історія, традиції, прикмети

11:28, 06.01.2021
Святвечір: історія, традиції, прикмети

Перші згадки про відокремлене святкування Різдва Христового з'явилися в середині IV століття.

Християни східного обряду почнуть різдвяне святкування ввечері напередодні Різдва, 7 січня, тоді як християни східного обряду уже відсвяткували Різдво 25 грудня. Святвечір православні християни відзначають 6 січня. 

 

Святкування Святвечора напередодні Різдва Христового - коли на світ з'явився Ісус Христос - було обумовлено прагненням християн витіснити широко поширене в Римській імперії поклоніння 25 грудня (або 6 січня) культу Сонця.

 

Перші згадки про відокремлене святкування Різдва Христового з'явилися в середині IV століття. За біблійним переказом, Ісус народився в сім'ї Марії та Йосипа в Віфлеємі. Сім'я тікала від Ірода, який, дізнавшись про прихід Месії, велів вбити всіх новонароджених в царстві Юдеї. Після того, як син Божий з'явився на світ, на небі запалилася зірка, а батьків відвідав Ангел.



Традиції

При підготовці до зустрічі з новонародженим Спасителем всі члени сім'ї повинні були підготувати як душу, так і тіло. У день перед Святвечором тримали строгий пост. Дозволялося трохи поїсти в обід тільки дітям. Тому не дивно, що дорослі і дітвора з нетерпінням очікували, коли ж зійде перша зірка і можна буде почати трапезу. Вечеря господиня готувала весь передріздвяний день. До роботи вона повинна братися обов'язково з хорошим настроєм, інакше їжа не вдасться, а це вважалося поганою прикметою. На стіл зазвичай ставили 12 пісних страв: кутя; борщ з вушками; грибна юшка; вареники; голубці; маринований оселедець; мариновані гриби; заливна риба; тушкована капуста; квасоля; компот; пампушки.

 

Спочатку їдять кутю, а потім - голубці, вареники, смажену рибу, капусту - все, що готувалося, а запивають компотом. Крім того, християни не вживають алкоголь 6 січня, замінюючи його узваром або компотом. Також в Різдвяний Святвечір заведено згадувати померлих і живих родичів. Для померлих, які, як вважалося, в цей вечір приходять в гості з того світла до живих, залишали на ніч на столі кутю, а також залишки їжі. До живих родичів відправляли з кутею дітей. Беручи надіслану, господарі передавали кутю і зі свого столу.

 

Традиційно службу Божу в храмі правлять рівно опівночі. Вночі у прихожан є час осмислити вчинені гріхи, вибачитися за них перед Богом. Багато українців відправляються в храм цілими родинами. Вважається, що благодать Божа тоді точно зійде на всіх близьких.



Перед Святвечором українці заносили оберемок сіна і стелили його під столом. Там суха трава повинна лежати аж до Водохреща. Хорошим знаком було, якщо в ній переночував кіт або пес.

 

Як тільки на небі сходила перша зірка - всією сім'єю сідали за стіл. Першим місце займав господар. Під час Святої вечері родичі намагалися не залишати стіл і розмовляти потихеньку.


Також обов'язково на святковому столі повинні бути: свічка - це свідчення віри, приналежності людини до Божественного світла. Свічка супроводжує вірян від Хрещення до смерті. Це - символ готовності людини до зустрічі з Богом, незалежно від часу і місця, коли Він захоче її покликати до себе.

 

Обов"язково на стіл поставте сіль. Без неї не можна відчути повноти смаку страви. Так і людина не може творити справжнього добра, не перебуваючи в гармонії з Богом. Сіль вказує на внутрішню суть людини.

 

Має бути і часник. Його кладуть на чотири кути столу під скатертину, щоб відігнати від родини та будинки злих духів. Це символ очищення від гріха, який отруює людське життя, символ родючості і здоров'я.

 

Якщо приходила стороння людина, її теж запрошують до столу. Гість на Святвечір, за віруваннями наших предків, приносив щастя в будинок. Не дай Бог, з кимось сваритися в цей день. Навпаки, потрібно помиритися з ворогами, щоб у новому році було мирно і в хаті, і поза домом.

 

Після вечері, яка могла тривати до 4 годин, спати лягати не можна, тому що вважалося, що проспиш Царство небесне. Не можна було спати, щоб в господарстві не оселилися злі духи, відьми, упирі, які блукають в цю ніч. Тільки під ранок, після "третіх півнів", коли все погане не має сили і повертається туди, куди курячий голос не доходить - тоді господар може заснути і то насторожі, одягнений.



Народні прикмети:

На багату кутю зоряне небо - кури добре нестися і народить горох.

Місячна ніч - врожай на баштані.

Ожеледь на деревах - вродять горіхи і фрукти.

Сніг іде - врожай на яблука.

Дивляться після вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе і врожайне літо, і навпаки.

 

Як повідомляла УМ, предстоятель Православної церкви, митрополит Київський і всієї України Епіфаній виступає за реформу церковного календаря, але поки вважає це несвоєчасним.