Очільник католицької церкви Білорусі пішов у відставку

11:08, 04.01.2021
Очільник католицької церкви Білорусі пішов у відставку

Папа Римський Франциск прийняв відставку очільника Білоруської католицької церкви та Мінсько-Могилевського архієпископа Тадеуша Кондрусевича. Замість нього призначили Казимира Велікосельца.

 

Кондрусевич пішов у відставку через те, що 3 січня йому виповнилося 75 років, повідомили на сайті Vatican News.

 

Після досягнення цього віку Кодекс канонічного права Римсько-католицької церкви зобов'язує єпископів подати прохання про відставку.


Тимчасовим керівником архієпархії призначили єпископа Пінської єпархії Казимира Велікосельца. Він обійняв посаду апостольського адміністратора.

 

Казимір Велікоселець народився в селі Стараволя Пружанського району. З 1999 року він був допоміжним єпископом Пінської єпархії. Попри те, що ієрарх досягну граничного віку для служіння (75 років), Папа Франциск дозволив йому залишатися на своєму посту ще як мінімум 2 роки.

 

Після початку протестів у Білорусі Кондрусевич опинився у вигнанні через підтримку протестувальників. Білоруська влада фактично заборонила йому в'їзд до країни та анулювала паспорт.

 

Прикордонники Білорусі 31 серпня не впустили Тадеуша Кондрусевича до країни, не назвавши причини.

 

За кілька днів перед цим, 27 серпня, Кондрусевич висловив протест через те, що озброєні спецпризначенці блокували Червоний костел в Мінську, коли там перебували протестувальники.

 

Він назвав дії силовиків "неадекватними та протиправними" і зажадав, щоб інцидент був розслідуваний, а винних покарали.

 

Після цього Олександр Лукашенко заявив, що Кондрусевич нібито виїхав для консультацій до Варшави і отримав певні завдання, щоб розвалити країну.

 

Митрополит повернувся у Білорусь аж 24 грудня, через 4 місяці з моменту заборони йому вʼїзду до країни.