У дитсадку на Дніпропетровщині українську назвали непотрібною

13:34, 30.12.2020
У дитсадку на Дніпропетровщині українську назвали непотрібною

В приватному садку заявили, що "виховують еліту, яка спілкуватиметься російською"

У Дніпропетровській області в приватному садку заявили, що "виховують еліту, яка спілкуватиметься російською". У дошкільному закладі, який ще й не мав ліцензії, вважають, що українська мова дітям не потрібна.


Жителька Дніпропетровщини Аліна Бардашевська обрала для дочки приватний дитсадок через черги до державного, йдеться у сюжеті "5 каналу".

 

Протягом 2 років сім'я щомісяця платила за його послуги 11 тисяч гривень. Однак останнім часом мати звернула увагу, що її україномовна дочка спілкується російською. За поясненнями жінка звернулася в адміністрацію садка.

 

"Була відповідь керівництва, що "ми виховуємо еліту, яка буде спілкуватися російською. Українська дітям не потрібна. Ми можемо щось показати на українській, але це не потрібно"", - розповіла Бардашевська.

 

Крім того, після незручних запитань, за словами жінки, адміністрація вказала їй на двері. Водночас у мережі продовжують рекламувати дитсадок, в якому є навчання українською та російською.

 

Журналістам, які сподівалися отримати пояснення небажаності української у закладі, не вдалося сконтактуватися з адміністрацією дитсадка. Крім того, там проігнорували й візит ЗМІ.

 

Згодом стало відомо, що заклад взагалі не має ліцензій на надання освітніх послуг. Цю інформацію підтвердили й в обласному департаменті освіти.

 

Як повідомляла УМ, з 16 січня 2021 року набирає чинності "Закон про мову". Він передбачає надання всіх без винятку послуг лише українською.