Зеленський продовжив закон про особливий статус Донбасу

11:59, 24.12.2020
Зеленський продовжив закон про особливий статус Донбасу

Діятиме документ до кінця 2021 року.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який продовжив дію закону "Про особливий порядок місцевого самоуправління в окремих районах Донецької та Луганської областей". Діятиме документ до кінця 2021 року.

 

Про те, що закон підписаний главою держави, мовиться на сайті Верховної Ради. 15 грудня в цілому за документ проголосували 304 нардепи.

 

Закон ухвалили у вересні 2014 року за ініціативи п'ятого президента Петра Порошенка.

 

Документ набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки. З жовтня 2017 року термін дії закону продовжували 1 раз на рік.

 

Згідно з законом, особливий порядок місцевого самоврядування на окупованих територіях почне діяти лише після виведення з України всіх російських військ.

 

Також має відбутися повне припинення вогню та Україна повинна отримати контроль над окупованими територіями. Лише після цього на Донбасі можна буде провести вибори.

 

У Раді наголошували, що ухвалення закону необхідне.

 

Зазначимо, раніше у парламенті неодноразово наголошували, що ухвалення закону необхідне, аби представники України в Тристоронній контактній групі могли спокійно проводити переговори.

 

Як повідомляла УМ, депутати Верховної Ради підтримали зміни до закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Таким чином його продовжено ще на рік – до 31 грудня 2021 року.

 

Нардепи, які виступили проти, вважають положення документа антиукраїнськими і пропутінськими.