У Кримській платформі готові брати участь ЄС і Північна Америка - Зеленський

14:57, 17.12.2020
У Кримській платформі готові брати участь ЄС і Північна Америка - Зеленський

Платформа – це новий консультативний та координаційний формат, який створили, аби реагувати на окупацію Криму Росією.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Євросоюз і Північна Америка готові приєднатися до ініціативи щодо формату міжнародної Кримської платформи.

 

Як інформує УМ, про це він сказав у четвер, 17 грудня, в ході конференції керівників закордонних дипломатичних установ України за участю послів, постійних представників генеральних консулів України за кордоном.

 

"Важлива подальша робота над звільненням українського півострова Крим. Можу зазначити, що сьогодні це питання повернулося в міжнародний порядок денний. Кримська платформа - це наша ініціатива щодо консолідації міжнародних зусиль для деокупації Криму - знаходить все більше розуміння", - сказав Зеленський.

 

 

Він зазначив, що цю ініціативу підтримали партнери в Європі і Північній Америці. Зеленський також закликав дипломатів активніше працювати над залученням у неї країн інших регіонів.

 

 

"Ініціативу (Кримську платформу – ред) вже підтримали в Європі та Північній Америці. Я закликаю вас більш активно працювати над залученням до неї інших країн", - наголосив глава держави.

 

Зеленський додав, що цьогоріч Генасамблея ООН ухвалила важливі резолюції: "Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим", "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим".


Зеленський наголосив, що необхідно, аби про їхній зміст знали всі наші міжнародні партнери.

 

"Такі резолюції - це ваші важливі основні тези до зустрічі в місцевих міністерствах закордонних справ та з керівництвом країн перебування", – підсумував президент.

 

Раніше Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо дотримання прав людини в окупованому Криму. У документі зазначили, що Росія дискримінує кримськотатарське населення у Криму здійснюють репресії проти людей.

 

Друга ухвалена резолюція передбачає посилення взаємодії міжнародної спільноти задля тиску на Росію як країну-окупанта, аби та дотримувалась міжнародних зобов'язань.

 

Саме ці рішення мають посприяти у створенні Кримської платформи.

 

Платформа – це новий консультативний та координаційний формат, який створили, аби реагувати на окупацію Криму Росією.
Головна мета платформи – деокупація півострова та повернення його Україні.