Вірменія хоче повернути території у Нагірному Карабасі

16:45, 14.12.2020
Вірменія хоче повернути території у Нагірному Карабасі

Ара Айвазян зустрівся зі співголовами Мінської групи ОБСЄ

Головним пріоритетом Вірменії у питанні Нагірного Карабаху є повернення територій, які зайняв Азербайджан. Окрім того, вірменська сторона наполягає, що захист прав їхнього народу на цих територіях має здійснюватися у форматі мирного процесу Мінської групи ОБСЄ.

 

Міністр закордонних справ Вірменії Ара Айвазян зустрівся зі співголовами Мінської групи ОБСЄ, повідомила пресслужба МЗС Вірменії.

 

"Пріоритетом вірменської сторони Ара Айвазян назвав встановлення статусу Арцаха на основі права народу Арцаха на самовизначення, деокупацію окупованих територій з боку Азербайджану, створення умов для безпечного повернення арцахських вірмен до своїх будинків", - мовиться у повідомленні.

 

На зустріч з Айвазяном прибули Стефан Вісконті (представник Франції); Ендрю Чаффер (представник США); Олексій Синегубов (представник посольства Росії у Вірменії); Анджей Каспршик (чинний представник голови ОБСЄ).


Ситуація у Нагірному Карабасі загострилася. Увечері 12 грудня перемир'я мало не зірвали. Сторони конфлікту звинувачують у цьому одна одну. .

 

Як повідомляла УМ, військовий конфлікт за спірні території в Нагірному Карабасі, що з 1990-х років перебували під фактичним контролем Вірменії, загострився влітку 2020 року, а в кінці вересня перейшов у фазу масштабних військових дій між Азербайджаном з одного боку й Вірменією та армією самопроголошеної НКР.

 

Бої тривали шість тижнів, а 9 листопада за участю Росії Вірменія і Азербайджан підписали мирну угоду, за якою Баку отримує контроль над трьома районами регіону: Агдамський на сході, а також Кельбаджарським і Лачинським на заході.

 

прем'єра Вірменії Пашиняна закидали яйцями біля входу до парламенту 10 грудня.