Зеленський доручив підготувати алгоритм вакцинації

16:22, 07.12.2020
Зеленський доручив підготувати алгоритм вакцинації

За минулий тиждень кількість хворих на COVID-19 істотно зменшилася

Президент Володимир Зеленський заявив про необхідність розробки алгоритму вакцинації до закупівлі вакцини від коронавірусу.

 

Як інормує УМ, про це він сказав на селекторній нараді в понеділок, 7 грудня.

 

"Ми повинні бути готовими до алгоритмів дій за вакцинації. Держава повинна визначитися, хто буде вакцинуватися першим, скільки пацієнтів зможуть прийняти лікарні за місяць, а головне - допомогти медичним закладам з вакцинацією. Адже таку масову вакцинацію в світі будуть робити вперше", - наголосив Зеленський.

 

У свою чергу прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що за минулий тиждень кількість хворих на COVID-19 істотно зменшилася - з 30 листопада по 6 грудня виявили 89 322 хворих, хоча тижнем раніше було 96936 хворих.

 

"Захворіли на 7,6 тисячі осіб менше. При цьому кількість тестувань майже незмінна і коливається в межах 280-290 тисяч тестів щотижня", - додав прем'єр.

 

За його словами, на показники вплинуло введення карантину вихідного дня, а також посилення штрафів за перебування без масок в громадських місцях і транспорті.

 

Нарешті, глава МОЗ Максим Степанов зазначив, що з листопада було додано ще понад 15 тисяч COVID-ліжок, де пацієнтів можуть підключати до кисню. Водночас він зазначив, що деякі області перевиконують план, а деякі - недовиконують його, зокрема, Дніпропетровська і Донецька області.

 

Раніше в МЗС запевнили, що Україна не буде в кінці світової черги на вакцину. Над переговорами про COVID-вакцину працюють президент, МЗС, МОЗ та посли в окремих країнах, каже Кулеба.

 

Також в МОЗ розповіли, що робитимуть з противниками COVID-вакцинації. У відомстві назвали два варіанти вирішення проблеми з громадянами, які виступлять проти вакцинації від коронавірусу.

 

"Є два шляхи. Перший - намагатися переконати, а другий шлях - на законодавчому рівні приймати закони, які будуть зобов'язувати їх вакцинуватися", - заявив міністр Максим Степанов.
 

Водночас він зазначив, що це питання не актуальне, оскільки препаратів поки що не закупили.

 

Як повідомляла УМ, глобальний фонд доступу до вакцин проти COVID-19 (COVAX) виділить Україні вакцини від коронавірусу на безкоштовній основі для 20% населення.

 

Водночас, в НСЗУ заявили, що коштів на лікування хворих на коронавірус, зважаючи на динаміку захворюваності, не вистачить уже в другому кварталі 2021 року.

 

Уряд готує обмеження міжміського та міжнародного сполучення