Баку контролює Лачинський район Нагірного Карабаху і вимагає нові території

14:02, 01.12.2020
Баку контролює Лачинський район Нагірного Карабаху і вимагає нові території

Міноборони Азербайджану оприлюднило відео з колоною військової техніки й заявило про введення армії в Лачинський район. Раніше Азербайджан зайняв Агдамський і Кельбаджарський райони.

 

Підрозділи азербайджанської армії вступили в Лачинський район Нагірного Карабаху, який перейшов під контроль Баку згідно з угодою про припинення військових дій у регіоні.

 

Як інформує УМ, про це повідомляється на сайті міністерства оборони Азербайджану.

 

На опублікованому YouTube-відео видно, як рухається колона військової техніки, в тому числі танк з азербайджанським прапором. За повідомленням агентства AFP, колону супроводжували російські військові.

 

 

Також про перехід Лачинського району заявив президент країни Ільхам Алієв.

 

"З почуттям великої радості повідомляю, що Лачинський район звільнений від окупації. Сердечно вітаю з цієї нагоди весь азербайджанський народ. Звільнення Лачинського району від окупації - історична подія", - сказав він у зверненні до нації.

 

Алієв наголосив, що Азербайджан повернув Лачинський район без єдиного пострілу.

 

Водночас Алієв вимагає передати Азербайджану місто Лачин і змінити транспортний коридор між Вірменією і Карабахом, пише Інтерфакс.



"Стратегічне значення Лачинського району полягає в тому, що по території району і через місто Лачин проходить Лачинський коридор. Як відомо, цей коридор знаходиться під контролем російських миротворчих сил. Коридор довгі роки знаходився під контролем Збройних сил... Вірменії. Можу сказати, що первісна версія спільної заяви, підписаної 10 листопада, містила положення про те, що цей коридор має залишатися під контролем Збройних сил Вірменії. Я висловив протест, і в результаті коридор перейшов під контроль російських миротворчих сил. Я вважаю це великим досягненням", - сказав Алієв у зверненні до народу.
 

 

За його словами, спочатку Вірменія просила коридор в 30 км шириною, але в підсумку він склав 5 км.

 

У той же час, РИА Новости повідомляють, що Алієв вимагає передачі міста Лачин. "Я ж під час бесід із президентом Росії говорив, що місто Лачин також має бути повернене нам. Тому ми пропонуємо побудувати новий коридор. Розробити маршрут нового коридору, що з'єднує Нагорний Карабах з Вірменією, і побудувати його. Тут вказано і час - протягом трьох років. Але я вважаю, що ми можемо зробити це раніше", - сказав Алієв.


На думку президента Азербайджану, коли параметри нового коридору будуть визначені, Лачин можна буде передати під контроль Баку.



"Це питання заслуговує на особливу увагу, тому що якби я не домігся його включення в заяву, то Лачинський коридор завжди охоплював би місто Лачин", - сказав Алієв.
 

Цю заяву вже прокоментували в Кремлі, пише ТАСС.
 

"Конкретно цю тему залишу без коментарів", - відповів Пєсков на запитання, чи дійсно Путін позитивно поставився до ідеї про коридор з Нахічевані в Азербайджан.
 

"Лише нагадаю, що тиждень чи два тижні тому ми в одному з повідомлень про телефонну розмову [Путіна] з Алієвим говорили про те, що глави держав разом з іншими проблемами обговорили питання розвитку та розблокування транспортних комунікацій у регіоні", - зазначив Пєсков.
 

За його словами, "теми транспортних комунікацій стоять на порядку денному й обговорюються лідерами".

 

Водночас, глави Міноборони Росії і Туреччини 1 грудня підписали угоду про створення Спільного центру з моніторингу перемир'я в Нагірному Карабасі, повідомляє Міноборони Туреччини.

 

"Переговори щодо технічних деталей, що стосуються створення і принципів роботи Спільного турецько-російського центру, завершені, угода підписана", - йдеться в повідомленні.

 

Зараз ведуться роботи для початку якнайшвидшого функціонування центру.

 

Центр буде розташований на території Азербайджану. Він стежитиме за дотриманням перемир'я в регіоні.

 

Раніше, 20 і 25 листопада, азербайджанські частини зайняли Агдамський і Кельбаджарський райони в Нагірному Карабаху. Перед цим місцевість покинули всі вірмени, які там жили, багато хто з них перед відходом руйнували і підпалювали свої будинки та господарські споруди.

 

Як повідомляла УМ, військовий конфлікт за спірні території в Нагірному Карабасі, що з 1990-х років перебували під фактичним контролем Вірменії, загострився влітку 2020 року, а в кінці вересня перейшов у фазу масштабних військових дій між Азербайджаном з одного боку й Вірменією та армією самопроголошеної НКР.

 

Бої тривали шість тижнів, а 9 листопада за участю Росії Вірменія і Азербайджан підписали мирну угоду, за якою Баку отримує контроль над трьома районами регіону: Агдамський на сході, а також Кельбаджарським і Лачинським на заході.