Гендиректор КБ «Південне» Олександр Дегтярев помер від ускладнень COVID-19

13:23, 24.11.2020
Гендиректор КБ «Південне» Олександр Дегтярев помер від ускладнень COVID-19

Олександр Дегтярев - автор 50 винаходів і патентів, які покладено в основу технології створення конкурентоспроможних ракетно-космічних комплексів.

Генеральний директор конструкторського бюро "Південне" помер від ускладнень, спричинених коронавірусом. Чоловік помер у віці 69 років, його не стало 24 листопада.

 

Як інформує УМ, про загибель повідомила пресслужба Офісу Президента, наголошуючи, що Україна втратила одного з найбільш досвідчених фахівців аерокосмічної галузі.

 

"Ще одна втрата. Ще один біль. Сьогодні зловісний COVID-19 забрав ще одного українця – Олександра Дегтярева, генерального директора КБ "Південне". Він був з тих, чиє життя зберігало для нас велику мрію. Про Україну, яка може. Яка хоче й буде серед перших. На жаль, ми особливо гостро це розуміємо, коли втрачаємо саме тих, хто вмів ламати стереотипи та розширювати горизонти", - наголосили у Зеленського.

 

Там також додали: Дегтярев розумів на сто відсотків, як важливо інтегрувати Україну до глобальної роботи з розширення можливостей людства в космосі.

 

"Йому вдавалося це навіть тоді, коли егоїзм українських політиків заважав побачити хоча б щось, крім їхньої власної вигоди. Наша держава обов'язково відновить увесь свій потенціал. Це – наш обов'язок перед тими, хто бачив і боровся за технологічну й сучасну Україну. І це та сама велика мрія, заради якої жив Олександр Дегтярев", – мовиться у повідомленні ОП.


Там також висловили співчуття родині, близьким та всій Україні у зв’язку з цією втратою.

 

Олександр Дегтярев народився 31 жовтня 1951 року в місті Яранську Кіровської області Росії.

 

Закінчив Ленінградський механічний інститут (БДТУ) за спеціальністю "Двигуни літальних апаратів" у 1975 році та економічний факультет Дніпропетровського національного університету у 2001 році.

 

Пройшов стажування і навчання в ряді аерокосмічних компаній США та Франції.
З 1975 року працював в КБ "Південне". За час роботи пройшов шлях від інженера до генерального конструктора – генерального директора підприємства.

 

Автор близько 200 наукових публікацій і статей з питань розроблення ракетних комплексів різного призначення, їх модернізації й адаптації для вирішення наукових і прикладних завдань, 50 винаходів і патентів, які покладено в основу технології створення конкурентоспроможних ракетно-космічних комплексів.

 

Нагороджений орденами "За заслуги" III і II ступенів, медалями Федерації космонавтики СРСР імені академіка Янгеля та імені академіка Пилюгіна, понад 20 медалями Федерації космонавтики СРСР, Росії, України та інших відомств і органів ракетно-космічної сфери.