Обмін полоненими: Росія досі не відповіла на українську пропозицію

15:36, 18.11.2020
Обмін полоненими: Росія досі не відповіла на українську пропозицію

У списку на обмін приблизно 100 осіб.

Обмін полоненими між Україною та Росією може відбутися вже цього року. Україна запропонувала встановити дедлайн – до 24 грудня.

 

Як інформує УМ, речник української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович запевнив, що обмін полоненими – це ініціатива не лише української сторони, сказав він в  ефірі 24 каналу.

 

За його словами, Україну повністю підтримують Німеччина та Франція. Про це засвідчили заяви обох країн.


Арестович стверджує, що російська сторона, зокрема Марія Захарова, відреагувала гнівно. Але, попри це, жодного слова про полонених не сказала.

 

"Ми чекаємо відповіді російської сторони, але поки ми її не чуємо", - запевнив Арестович.

 

Речник ТКГ нагадав, що перший лист Росії про обмін полоненими відправили 18 липня. Відтоді вона публікує в інформаційному просторі звинувачення, начебто Україна не хоче проводити обмін.

 

Та насправді саме окупанти не відреагували на український список, та ще й не надали свій. Він додав, що у списку приблизно 100 осіб.


На думку Арестовича, є підстави думати, що Росія обміняє полонених до Різдва. Адже тиск, який здійснили Франція і Німеччина на росіян – безпрецедентний.



Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський 3 листопада 2020 року попросив президента Червоного Хреста Петера Маурера посприяти обміну полоненими за формулою "всіх на всіх". Зокрема, допомогти узгодити з Росією списки бранців.

 

Вже 5 листопада глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук запевнив, що наступний обмін полоненими між Україною та Росією має відбутися до 15 грудня.

 

Остання заява про обмін полоненими була від речника української делегації - він повідомив, що обмін може відбутися до 24 грудня.