Україна вимагає від Росії провести обмін полоненими «всіх на всіх» до кінця року

11:49, 05.11.2020
Україна вимагає від Росії провести обмін полоненими «всіх на всіх» до кінця року

Україна наполягає на форматі "всіх на всіх".

У "Плані спільних кроків", які українська сторона підготувала для ТКГ, мовиться, що обмін полоненими з Росією має відбутися не пізніше 15 грудня. Окрім того, Україна наполягає на форматі "всіх на всіх".

 

До всіх утримуваних осіб потрібно допустити представників міжнародних організацій, зокрема, Червоного Хреста. Їхні зустрічі мають відбутися не пізніше середини листопада.

 

Як інформує УМ, про це глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив у коментарі Інтерфакс-Україна.

 

Кравчук також повідомив, що українська сторона хоче провести наступну зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" ще у 2020 році.

 

Збройний конфлікт на Донбасі необхідно припинити. Наступним кроком має стати повна демілітаризація окремих районів Донеччини і Луганщини.

 

Згодом Україна має взяти під контроль кордони та забезпечити на деокупованих територіях нормальне життя.

 

До 31 березня 2021 року на Донбасі мають відбутися місцеві вибори. Їхнє проведення можливе лише відповідно до Конституції України та законів ОБСЄ.

 

Україна також пропонуватиме створення вільної економічної зони на Донбасі Україна запропонує створити вільну економічну зону на Донбасі.

 

Додамо, Володимир Зеленський 3 листопада попросив президента Червоного Хреста Петера Маурера посприяти обміну полоненими за формулою "всіх на всіх". Зокрема, допомогти узгодити з Росією списки бранців.

 

"Щоб відчути, що відбувається на Донбасі, треба бути там. Важливо те, що ви розумієте, що треба бути по обидві сторони контактної лінії",- наголосив Зеленський.

 

Маурер пообіцяв, що це питання стане пріоритетним для комітету.


Як повідомляла УМ, раніше  Кравчук повідомив, що підготовлений Києвом "План спільних кроків" містить пропозицію про повне припинення конфлікту та демілітаризацію окремих районів Донеччини та Луганщини.