Нардепи домагаються звільнення Гетманцева

13:39, 18.11.2020
Нардепи домагаються звільнення Гетманцева

Гетьманцев вважає, що ініціативи з детінізації не влаштовують олігархів та контрабандистів.

У Раді 17 листопада зареєстрували постанову про звільнення Данила Гетманцева з посади глави комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Мовляв, через "незадовільну роботу на посаді".

 

Авторами постанови є нардепи від "Європейської Солідарності", "Довіри" та "За майбутнє". Постанова є на сайті Ради, щоправда, тексту ще не опублікували.

 

Політик впевнений, що постанову створили через те, що на засіданні комітету він виступив проти законопроєкту про зменшення ставки ПДВ для аграріїв, повідомляє НВ.

 

Гетманцев стверджує, що Рада не може надавати пільги "одній з небагатьох галузей, яка добре заробляє, у важкий для країни час".

 

За його словами, група "Довіра" представляє одного з великих українських аграріїв.

 

За інформацією видання, найбільшою агрофірмою України є Kernel, яка належить Андрію Веревському та Віталію Хомутиннику.

 

Крім того, депутат зазначив, що проєкт постанови не відповідає регламенту Ради. Постанову потрібно подавати за погодженням голови парламенту Дмитра Разумкова або лідера фракції "Слуга народу" Давида Арахамії.

 

"Важливо, щоб така позиція не була пов’язана з принциповою позицією депутатів щодо неприйняття лобістських законопроєктів", - наголосив Гетманцев.

 

У Раді підготували "банківський" законопроєкт в рамках співпраці з МВФ № 3656:  про зменшення ставки ПДВ для аграріїв.

 

Таким чином аграріям передбачені пільги з ПДВ в розмірі 14%, хоча ПДВ для всіх становить 20%.

 

У Європейській бізнес асоціації припускають, що зниження ставки ПДВ для аграріїв сприятиме детінізації виробництва.
 

 

Гетьманцев вважає, що ініціативи з детінізації не влаштовують олігархів та контрабандистів.

 

"Якщо підіймається будь-яке кадрове питання у Верховній Раді – це прекрасно. Адже депутати можуть визначити, хто їх задовольняє, а хто – ні. Це нормальні демократичні речі, якщо вони здійснюються згідно з законодавством", - сказав Гетьманцев в ефірі 24 каналу.

 

"Однак про причини та підстави треба дізнатись в авторів постанови… З іншого боку, я хочу звернути увагу, що комітет під моїм головуванням, але це безперечно не моя лише заслуга, але так чи інакше прийняв найбільшу кількість закопроєктів протягом 1,5 року, які містять системні реформи, що спрямовані насамперед на детінізацію", – пояснив він.

 

"Безперечно детінізація – це процес, який не всім подобається в суспільстві, зокрема олігархам та контрабандистам. Такі ініціативи викликають безпідставну критику", - наголосив Гетманцев.

 

Також додав: "Тому недивними є будь-які спроби прибрати мене з посади, оскільки моя політика і діяльність є дуже послідовною, системною, спрямованою на детінізацію, що нам необхідно сьогодні зробити, аби мати нормальну цивілізовану державу, а не чорну економічну діру на карті Європи".

 

Він зазначив, що кандидати на його посаду вже є та додав: "Це мабуть буде більш зручна постать, але треба їх питати".

 

Нагадаємо, напередодні представники "За майбутнього" та "Батьківщини" говорили, що зареєструють проєкт постанови щодо звільнення Гетманцева, якщо Рада не ухвалить рішення про відтермінування касових апаратів для ФОПів. І Рада таки провалила цей законопроєкт.

 

Закони про застосування касових апаратів у сферах торгівлі, харчування та послуг, а також про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі 17 жовтня підписав президент Володимир Зеленський.

 

Вони запроваджують з 1 січня 2020 року обов'язкове використання реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями, що працюють у сферах торгівлі та харчування.

 

Разом з цим, передбачається, що підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон, планшет чи комп’ютер  відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.

 

Водночас у листопаді депутати хотіли відтермінувати запровадження в Україні обов'язкових касових апаратів для ФОПів. Зазначали, що через пандемію малий та середній бізнес потерпає. Однак голосування у Раді провалили.