Путіну постфактум дозволили ввести миротворців у Нагірний Карабах

11:53, 18.11.2020
Путіну постфактум дозволили ввести миротворців у Нагірний Карабах

У Росії вирішили розглянути питання про використання збройних сил за межами федерації. Рада Федерації дала згоду президенту Росії ввести миротворців у Нагірний Карабах з 10 листопада. Вони прибудуть з необхідним озброєнням і спецтехнікою.

 

Таке рішення прийняли на засіданні палати парламенту сьогодні, 18 листопада, мовиться у повідомленні Ради Федерації.

 

Про те, що російські миротворці прибудуть у Нагірний Карабах оголосили ще в ніч на 10 листопада. Тоді ж у зону бойових дій і прибули перші російські військовослужбовці. Це відбулось за підсумками угоди про припинення вогню між Вірменією й Азербайджаном.

 

Там планують розмістити 16 спостережних постів з миротворцями з Росії.


Зазначимо, що для використання збройних сил за межами Росії президент зобов'язаний запитувати дозвіл Ради Федерації. Однак спочатку в Кремлі говорили, що президенту не потрібно додаткового дозволу на введення миротворців в Карабах, оскільки вже діє постанова Ради Федерації від вересня 2015 року.

 

Президент таки вирішив запросити згоду сенаторів на введення військових в Карабах, оскільки миротворча місія носить "довгостроковий характер", як там заявили.


До цього, офіційно такий розгляд був ще у 2015 році. Тоді російські сенатори дали дозвіл президенту на використання військ в Сирії на підставі запиту влади арабської республіки.

 

А 1 березня 2014 року сенатори дали дозвіл Володимиру Путіну на введення російських військ на територію України. Тоді це пояснювалося необхідністю безпечного проведення референдуму в Криму про приєднання до Росії.

 

Як повідомляла УМ, через півтора місяця після початку нового загострення в регіоні Нагірного Карабаху Азербайджан і Вірменія підписали підписали мирну угоду. за посередництва Росії.

 

Вона передбачає, що в самому Карабаху сторони залишаються на тих позиціях, де були на момент підписання угоди. Тобто в місті Шуші залишається Азербайджан, а всього за 11 кілометрів Вірменія залишиться в Степанакерті.

 

10 листопада 9 літаків з російськими миротворцями вирушили у Нагірний Карабах.Згідно з договором, впродовж 5 років на території Нагірного Карабаху мають перебувати російські миротворці.