Українські міста відмовляються виконувати карантин вихідного дня

13:10, 13.11.2020
Українські міста відмовляються виконувати карантин вихідного дня

Карантин вихідного дня передбачає, що на вихідних працюватимуть лише аптеки, продуктові магазини та АЗС.

Кабінет Міністрів на три тижні ввів в Україні карантин вихідного дня. Обмеження почнуть діяти вже 14 – 15 листопада. Водночас низка міст відмовляється виконувати рішення уряду. Серед них – Рівне, Одеса, Львів та інші.

 

Карантин вихідного дня передбачає, що на вихідних працюватимуть лише аптеки, продуктові магазини та АЗС. Водночас усі інші заклади мають бути зачинені. Місцева влада 7 міст України засудила таке рішення уряду.

 

Хоч Кабмін запровадив карантин вихідного дня ще 11 листопада, міська влада Рівного прийматиме власне рішення щодо введення обмежень 16 листопада, заявив міський голова Володимир Хомко.

 

Тому 14 – 15 листопада у Рівному не діятиме карантин вихідного дня.

 

Зауважимо, 12 листопада на Рівненщині у селі Біла Криниця люди перекрили трасу Київ – Чоп. Працівники та підприємці сфери громадського харчування протестували проти введення карантину вихідного дня.

 

В Одесі діятимуть лише обмеження помаранчевої зони. За словами секретаря оперативного штабу Одеської міськради з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій Олександр Тиховський, комісії ТЕБ та НС не приймали рішення щодо введення карантину вихідного дня.

 

Обмеження карантину вихідного дня в Одесі 14 – 15 листопада не дотримуватимуться.

 

Мер Львова Андрій Садовий заявив, що міська рада оскаржуватиме рішення Кабміну про карантин вихідного дня у суді. За його словами, у суботу і неділю заклади сфери обслуговування отримують близько 40% свого тижневого доходу. Такі обмеження знищать бізнес, адже гроші держава підприємцям не компенсує.

 

"От є сім'я, чоловік та жінка, вони мають невеликий магазинчик, вони з нього живуть. У вихідні вони мають 50% тижневого доходу. Якщо в них це забрати, як вони будуть оплачувати житло, газ, воду?", -  сказав Садовий.

 

Виконувач обов'язки міського голови Луцька Григорій Пустовіт звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням скасувати карантин вихідного дня, повідомляє пресслужба міськради у фейсбуці.

 

"Таке рішення (введення карантину вихідного дня – 24 канал) є сумнівним з погляду покращення епідеміологічної ситуації, але завдасть значної шкоди економіці громад", - йдеться у заяві Пустовіта.


Крім того, у Луцькій міськраді зауважили, що обмеження роботи закладів у вихідні, збільшить кількість відвідувачів у будні.

 

Луцька міська рада просить Шмигаля скасувати карантин вихідного дня / Фото міськради Луцька

 

Міський голова Слов'янська Вадим Лях заявив, що влада міста не буде запроваджувати обмеження 14 та 15 листопада. За словами політика, таке рішення потрібно приймати на місцях, адже Кабмін, мовляв, не бере до уваги реалії невеликих населених пунктів.

 

"На цих вихідних комісія не введе ніяких обмежувальних заходів. Буде створена відповідна комісія, яка обстежуватиме потоки на ринку та в закладах громадського харчування. Наступного тижня ми приймемо остаточне рішення", - наголосив Лях.

 

 

Мер Черкас Анатолій Бондаренко вважає карантин вихідного дня недоречним для невеликих міст, повідомляє пресслужба мерії Черкас.

 

"Я готовий підтримувати будь-які рішення уряду, але лише у випадку, якщо місто отримуватиме підтримку від держави. Нині ж спостерігаємо іншу ситуацію", - ауважив Бондаренко.

 

За його словами, на вихідних у Черкасах люди здебільшого відпочивають на свіжому повітрі. Бондаренко додав, що більший ризик зараження існує у великих супермаркетах, а не у маленьких магазинах.


"Запровадження карантину вихідного дня – велика помилка", – підсумував Бондаренко.

 

Згодом у Черкасах провели засідання комісії з надзвичайних ситуацій, повідомляє місцевий портал 18000. На засідання прийшли представники місцевого бізнесу, які просили не впроваджувати карантин вихідного дня.

 

За підсумками засідання комісія вирішила дозволити низку тих речей, які уряд вирішив заборонити: вільне пересування містом, приймати відвідувачів у закладах громадського харчування, включно й на вихідних, робота ТРЦ, приймання відвідувачів у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах, приймання відвідувачів в інших розважальних закладах, приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які проводять діяльність у сфері торговельного й побутового обслуговування населення,діяльність закладів культури, робота ринків.

 

Голова Мукачівської міської ради Андрій Балога назвав карантин вихідного дня "імітацією боротьби з коронавірусом". За його словами, позитивного ефекту від такого обмеження буде мало.

 

"Я закликаю всіх дотримуватися рекомендацій лікарів, берегти себе та своїх рідних. А бізнесу робити все, щоб вижити у цих важких умовах, дотримуючись усіх необхідних умов роботи", - сказав мер Мукачева.

 

Він також зауважив, що кількість хворих збільшилася через те, що уряд використовував кошти з ковідного фонду не за призначенням.

 

Як повідомляла УМ, карантин вихідного дня діятиме вже 14 – 15 листопада. Він триватиме 3 тижні.

 

Великі компанії вже засудили введення такого карантину. Зокрема, "Планета кіно" заявила, що обмеження призвели до звільнення близько 500 працівників, а "Епіцентр" взагалі відмовився виконувати рішення уряду. Після запровадження карантину вихідного дня "Епіцентр" у інстаграмі заявив про введення "72-годинної п'ятниці".