Ситуація з КСУ не вплине на співпрацю з МВФ - Шмигаль

17:46, 05.11.2020
Ситуація з КСУ не вплине на співпрацю з МВФ - Шмигаль

Україна, за словами Шмигаля, чітко показує свою європейську позицію партнерам.

Ситуація з Конституційним Судом України та його рішення про скасування е-декларацій не вплине на співпрацю з Міжнародним валютним фондом. Річ у тім, що Україна, попри цю ситуацію, чітко показує свою європейську позицію партнерам.

 

Як інформує УМ, партнери чітко бачать європейські наміри України, висловився прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, передає Інтерфакс-Україна.

 

"Україна чітко декларує свої наміри продовжувати і активно вести антикорупційну реформу, а також всі реформи, які націлені і прописані в наших міжнародних зобов'язаннях", – пояснив Шмигаль.

 

За його словами, МВФ стурбований і спостерігає за ситуацією з КСУ. Водночас там розуміють "реформаторські прагнення України". Саме через те варто вважати, що рішення суду не вплине на фінансування та виконання програми Фонду.

 

У МВФ вже відреагували на скандальне рішення КСУ. Там запевнили, що система підзвітності державних чиновників через е-декларування є важливим пунктом у співпраці України з Фондом. Висловили думку, що рішення КСУ є неприйнятним.


Як інформує УМ, скандал трапився 27 жовтня 2020 року. Тоді Конституційний Суд України скасував антикорупційну реформу – ліквідував положення про кримінальну відповідальність за неправдиве декларування та скасував саме електронне декларування.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що рішення суду може значно погіршити співпрацю з міжнародними партнерами. Він назвав рішення суду "спрямованим проти України". Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт про розпуск усіх суддів.
Камера-обманка! Захист від грабіжників!
 

Водночас голова парламенту Дмитро Разумков зареєстрував альтернативний законопроєкт. У ньому він пропонує відновити е-декларування, яке скасував Конституційний Суд.

 

Однак, нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський вніс на розгляд альтернативний документ

 

На ситуацію відреагували і в ЄС. Там заявили, що антикорупційна реформа є умовою надання фінансової допомоги та безвізу.