Саміт Кримської платформи відбудеться у травні – Кулеба

15:27, 05.11.2020
Саміт Кримської платформи відбудеться у травні – Кулеба

На окупованому Росією півострові тривають репресії проти кримських татар.

Глава МЗС Дмитро Кулеба сподівається, що Україні вдасться провести перший саміт новоствореної Кримської платформи у травні 2021 року. Її планують провести у Києві.

 

Наразі Україна бачить підтримку щодо створення Кримської платформи і готовність брати в ній участь з боку міжнародних партнерів, розповів Дмитро Кулеба під час брифінгу.

 

"Ця робота не буде зупинитися ні на день і увінчається самітом, який пройде в Києві. Я можу повідомити, що цей саміт відбудеться в травні 2021 року. Дуже сильно сподіваємося, що ситуація з пандемією стабілізується", - наголосив міністр.

 

Зокрема, він нагадав, що на окупованому Росією півострові тривають репресії проти кримських татар.

 

Так, кілька днів тому Військовий суд в Ростові засудив 3 кримських татар за сфабрикованими звинуваченнями. Окрім того, були затримані троє кореспондентів "Кримської солідарності".

 

"Ми бачимо, що це системні репресії проти кримських татар, і ми будемо продовжувати свою роботу, щоб зупинити ці репресії. І щоб всі, хто утримуються, – були звільнені", – додав Кулеба.

 

Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН закликав до участі в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму. Тоді ж він попросив у міжнародної спільноти підтримки оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини на анексованому півострові.

 

Раніше питання створення платформи з деокупації Криму Зеленський обговорював з главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем. Той у відповідь наголосив, що Європейський Союз ніколи не визнає окупації Криму та не відступить з цієї позиції.

 

Завдання платформи з деокупації Криму – це винесення теми окупованого півострова на найвищий міжнародний рівень.

 

Платформа охоплюватиме кілька рівнів. Найвищий – лідери держав, далі – міністри закордонних справ та міністри оборони. Україна також планує запросити до платформи Росію.