КСУ зібрався для розгляду земельної реформи без попереднього анонсу

14:38, 02.11.2020
КСУ зібрався для розгляду земельної реформи без попереднього анонсу

Подання до КСУ щодо закону про продаж землі зробили 46 депутатів.

Конституційний суд в екстреному порядку, без попередження, оголосив про засідання щодо ринку землі.

 

Як інформує УМ, рішення на руки суддям не видавалося за три дні, як того вимагає регламент Конституційного суду. Засідання розпочалося о 12 годині, повідомляє   «Главком» з посиланням на власне джерело.

 

Відомо, що подання до КСУ щодо закону про продаж землі зробили 46 депутатів. Це представники фракції «Батьківщина» разом із групою «За майбутнє».

 

Між іншим, ще у березні глава фракції «Батьківщина» у Раді Юлія Тимошенко заявила, що її політсила має намір звернутися до Конституційного суду для скасування закону про введення ринку землі.

 

У ніч на 31 березня Верховна Рада завершила розгляд поправок до проєкту закону № 2178−10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» та ухвалила його у другому читанні як закон.

 

Ринок землі вступить в дію з 1 липня 2021. Тобто, коли посткоронавірусна паніка спаде і всі повернуться до нормального життя.

 

Перші два роки землю зможуть купувати лише фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів в одні руки.

 

Після цього — наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 000 гектарів в одні руки.

 

Землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть (принаймні перші два роки мінімум).

 

Продаж іноземцям — як і було вирішено раніше — після референдуму.

 

Перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко напередодні пообіцяв, що вступ у силу закону «Про обіг землі» не буде відкладено до наступного року.

 

Як повідомляла УМ, раніше народні депутати України, при заблокованій трибуні й крики “Ганьба!”, ухвалили в першому читанні законопроект 2178-10 щодо запровадження ринку землі.

 

Як повідомляла УМ, відповідно до останніх соціологічних опитувань групи «Рейтинг», 73% українців не підтримують запровадження ринку землі.  У вересні опитування про ставлення до ринку землі проводив фонд «Демократичні ініціативи». Відповідно до результатів цього опитування, 56% громадян підтримували право українців на продаж землі, а 28% були проти цього.

 

Зеленський запевнив аграріїв, що після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.

 

  •