Заборона абортів: у Варшаві на мітинг вийшло сто тисяч людей

10:58, 31.10.2020
Заборона абортів: у Варшаві на мітинг вийшло сто тисяч людей

У Польщі протягом тижня тривають протести проти заборони абортів

На мітинг проти заборони абортів у польській столиці вийшли понад сто тисяч громадян.

 

Про це інформує "УМ" зпосиланням на польські ЗМІ.

 

Прессекретар варшавської мерії Кароліна Галецька підтвердила, що майже сто тисяч людей у місті трьома групами прямували до міського центру. Учасники мітингу спершу пройшли центром міста, але потім направились до будинку Ярослава Кочинського ㅡ лідера партії «Право і справедливість», яка ініціювала рішення щодо заборони абортів.

 

Під час ходи не обійшлось без сутичок. Правоохоронці повідомляли про 30 затриманих, один поліцейський отримав поранення. Невідомі люди намагалися провокувати учасників мітингу, нападали на перехожих та розпилювали сльозогінний газ. Правоохоронці вилучили у затриманих холодну зброю ㅡ ножі та кийки.

 

Акції проти рішення Конституційного суду також відбувались у містах Ярослав, Вроцлав та Краків. Тисячі людей з плакатами виходили до центральних площ та релігійних установ. Для забезпечення порядку у містах залучили сотні правоохоронців.

 

Всього ж у країні восьмий день поспіль відбуваються багатотисячні акції через заборону абортів. Протестувальники влаштовують блокади доріг, а також збираються біля католицьких храмів, оскільки основними противниками абортів у країні виступили політики-консерватори.

 

 

Уряд Польщі закликав не виходити на протести через погіршення ситуації з коронавірусом. Також влада заявила, що поліція слідкуватиме за тим, щоб учасники акцій дотримувалися обмежувальних заходів, зокрема носили маски.

 

Нагадаємо, у Польщі тривають багатотисячні мітинги проти заборони абортів. 22 жовтня Конституційний суд Польщі майже повністю заборонив аборти.