«Я хотіла б зробити аборт мого уряду»: у Польщі не вщухають протести проти заборони абортів

30.10.2020
«Я хотіла б зробити аборт мого уряду»: у Польщі не вщухають протести проти заборони абортів

«Я хотіла б зробити аборт мого уряду», — напис на плакаті під час протесту жінок у Варшаві.

У Польщі не вщухають протести проти заборони абортів. 22 жовтня Конституційний суд під головуванням судді Юлії Пшилембської тринадцятьма голосами проти двох постановив, що переривання вагітності, навіть коли в плода виявили невиліковну хворобу, є неконституційним.
 
Таким чином визнано неконституційним положення так званого закону від 1993 року, який дозволяє перервати вагітність через важкі та незворотні дефекти плода.
 
Це означає, що аборт у Польщі стане можливим лише у випадках зґвалтування чи інцесту або для захисту життя матері.
 
Від 2016 року Конституційний суд є підконтрольним польській партії влади, на що неодноразово звертали увагу як польська опозиція, так і міжнародні експерти.
 
Голова Трибуналу Юлія Пшилембська без зайвої конспірації відвідує офіс глави партії Качинського. Правляча партія на чолі з католицьким фанатиком-фундаменталістом Ярославом Качинським провела так звану «судову реформу», заповнивши суддівські місця своїми прибічниками, а тепер перейшла до «суті справи». Від четверга у польських містах відбуваються «чорні протести».
 
Учасниці та учасники їх заявляють, що наслідком такого рішення Конституційного суду стане подальше наростання в Польщі «абортного підпілля», а жертвами нелегальних абортів можуть стати тисячі польських жінок.
 
Нагадаємо, протести відбуваються в умовах обмежень, пов’язаних з епідемією коронавірусу. У зв’язку з тим, що територія всієї Польщі оголошена червоною зоною, дозволено зібрання з максимальною кількістю учасників до десяти осіб. Тим часом на вулиці польських міст виходять десятки тисяч протестувальників.
 
Радник президента Польщі Павел Салек заявив, що Анджей Дуда спостерігає за ситуацією і незабаром висловиться у цій справі.
 
Одночасно Павел Салек закликав учасників протестів поважати католицьку віру: «У Польщі досі не було подібного тому, що відбувається останніми днями. Навіть за часів комунізму такі ситуації не мали місця — я маю на увазі, що руйнується наша ідентичність, культура та спадщина, тобто костели. Також йдеться про удар по католицькій вірі, яка понад тисячу років пов’язана з польським народом. Мені здається, що не в цьому полягає демократія і свобода, щоб плюндрувати костели та провокувати акти вульгаризму».
 
Більшість «чорних протестів» тим часом відбувається саме перед костелами. Учасники вимагають скасування закону під гаслами: «Думаю, відчуваю, вирішую», «Свобода, рівність, аборт», «Ми не хочемо народжувати трупів».
 
У середу, 28 жовтня, частина жінок не вийшла на роботу, щоб висловити свій спротив прийнятому закону. Освітні заклади, фірми та установи заявили, що не будуть карати працівниць за відсутність.
 
Мер Варшави Рафал Тшасковський заявив: «Ми солідарні з цим страйком. Ми з повною прихильністю підійдемо до всіх, хто хоче взяти участь у цьому страйку, і так організуємо роботу, щоб це стало можливим», — підкреслив очільник столиці, звертаючись із закликом до мешканців Варшави про «розуміння ситуації».
 
У ніч на 23 жовтня понад тисячу поляків протестували під Конституційним трибуналом, офісом правлячої партії «Право і справедливість» та біля приватного будинку лідера партії Ярослава Качинського.
 
На підході до дому Качинського протест переріс у сутички з поліцією, проти маніфестантів застосували перцевий газ. Кільканадцять осіб затримано. Але поляки надалі протестують проти рішення Конституційного суду майже повністю заборонити аборти, тим самим прирікаючи на пекло сотні і тисячі жінок, чия дитина просто не може народитися здоровою, часто є нездатною до життя поза організмом матері, на психічні та фізичні страждання.
 
Колишній голова Конститутційного суду професор Анджей Цоль критично висловився стосовно ухвалення закону Конституційним судом. На його думку, той не повинен розглядати такі справи, «оскільки текст документа є дуже нечітким».
 
Анджей Цоль сказав: «Як на мене, кожен аборт є чимось поганим. Натомість одне — це моральна проблема, пов’язана з одною чи іншою релігією, а зовсім інше — закон, який регулює правила життя громадян».
 
Професор Цоль висловив переконання, що рішення у цій справі повинні приймати жінки. Глава Європейської комісії також висловилась про протести, що відбуваються в Польщі щодо права на аборт: «Прогресу важко досягти, але його легко втратити. Сильні права жінок є надбанням і досягненням, яким Європа повинна пишатися. Ми повинні рухатися вперед, а не назад. Відступ назад не є можливим для континенту, який прагне виграти майбутнє».
 
Експерти підкреслюють: зміна закону торкнеться насамперед найбідніших. Заможніші полячки вже сьогодні роблять аборти в Словаччині чи Німеччині, у Польщі є чимало фірм, котрі за 500-1000 євро організовують кількаденні аборт-тури до сусідніх країн.
 
До того ж подібне позбавлення жінок контролю над своїм тілом та життям ще більше знеохотить їх вагітніти. Польща сьогодні має один із найнижчих індексів народжуваності в ЄС — 1,4.