НАЗК відновило доступ до реєстру декларацій в Україні

08:35, 30.10.2020
НАЗК відновило доступ до реєстру декларацій в Україні

Українці знову мають доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. (Фото НАЗК)

Національне агентство з питань запобігання корупції відновило доступ до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій. Сайт працює в нормальному режимі.

 

Сталося це на виконання рішень президента Зеленського і уряду Шмигаля, які були ухвалені під час екстренної наради Ради нацбезпеки і оборони.

 

Як повідомляє «Україна молода», про відновлення доступу до реєстру е-декларацій поінформувало НАЗК в соцмережах у ніч на п’ятницю.

 

У НАЗК наголошують, що це рішення дозволить проводити спеціальні перевірки та розблокує призначення керівників в органи влади та місцевого самоврядування.

 

Зокрема, голова НАЗК Олександр Новіков зазначив: «Це перший крок до відновлення ефективної системи запобігання корупції в Україні. Це важливий сигнал від Президента та Уряду, що попри намагання Конституційного Суду узурпувати владу в країні, антикорупційна система не має бути зруйнована на догоду ворогам України».

 

Зауважимо, що перед тим Кабмін на позачерговому засіданні, ініційованому президентом, ухвалив Розпорядження, яким зобов’язав НАЗК забезпечити відкритий цілодобовий доступ до публічної частини Єдиного державного реєстру декларацій чиновників і суддів.

 

Так, прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив під час засідання РНБО: «Електронне декларування – це шлях до прозорості, доброчесності чиновників і сьогодні він поставлений під загрозу і Кабінет міністрів за ініціативи президента України затверджує рішення, яке стане кроком до відновлення повноцінної роботи реєстру декларацій. Вже у п’ятницю кожен українець зможе знову зайти і побачити декларації чиновників і політиків, в тому числі тих політиків, які намагаються знищити антикорупційну реформу».

 

У рішенні уряду вказується, що державні органи, органи місцевого самоврядування мають забезпечити доступ Нацагентства до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, зокрема тих, що містять інформацію з обмеженим доступом, держателями яких вони є.

 

Також вони мають надавати інформацію, серед іншого з обмеженим доступом, за письмовими запитами НАЗК.

 

 

Водночас, президент Володимир Зеленський під час екстреної наради РНБО розпорядився, щоб Кабмін своїм рішенням відкрив доступ до реєстру електронних декларацій, а Верховна Рада законопроєктом відновила доброчесність конституційного судочинства в Україні.

 

Зокрема, глава держави з обуренням заявив: «У нас не буде грошей, у нас не буде підтримки, у нас будуть скасовані ті напрацьовані і проєкти і підтримка Світового банку тощо (якщо рішення КС залишаться чинними - ред.). У нас буде велика діра в бюджеті. А найголовніше, ми не розуміємо, який сюрприз Конституційний суд зробить завтра, чи післязавтра».

 

Зеленський додав:

 

«Чи ви впевнені, що вони (судді КСУ – Ред.) бачать і чують зворотню реакцію суспільства, що вони зупиняться. Я не впевнений в цьому, тому що я не знаю хто за цим стоїть. Я не впевнений, що всі судді Конституційного суду самі дійсно вирішили зробити те що вони вчора зробили. Мені здається, дуже небезпечно постійно чекати. Треба робити швидкі, але адекватні кроки. Швидкі – це з точки зору засідання Кабміну. Ми відкриємо (реєстр декларацій – ред.), все чесно. А на законодавчому рівні – невідкладний законопроєкт зареєструвати у Верховній Раді, де передбачається відновлення доброчесності конституційного судочинства в Україні».

 

І дійсно, увечері 29 жовтня на сайті президента з'явився указ щодо рішення РНБО "Про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства".

 

Як повідомляла УМ, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

Згодом в НАЗК оголосили, що закривають відкритий доступ до реєстру електронних декларацій чиновників. Схоже реєстр декларування не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський персонально відповідає за руйнування антикорупційної інфраструктури - Порошенко

 

В Євросоюзі занепопоєні рішеннями Конституційного суду щодо скасування е-декларування. Це може стати підставою для тимчасового призупинення безвізового режиму для України.

 

Через реакцію ЄС президент Зеленський скликав термінове засідання РНБО 29 жовтня